понеділок, 11 вересня 2006 16:16

У Зінькові зняли фільм про євреїв

Із 28 вересня в кінотеатрах показуватимуть фільм 57-річного молдовського режисера Валеріу Жерегі "Сотворення кохання". Стрічка місяць ішла в прокаті в Молдові. В Україні її презентували минулого тижня в столичному Будинку кіно.

— У Молдові не всі можуть заплатити 20 лєй (7,5 гривні) за квиток у кінотеатр. Тому робили сеанси для запрошених, — розповів "ГПУ" 53-річний директор фільму Міхай Деніле.

Картину зняли за мотивами автобіографічної повісті "Мотл-шотхен" молдовського бізнесмена Якова Тіхмана, 61 рік. Автор сам продюсував фільм. Родом він з України, а в Молдові викупив Кишенівський пивоварний завод. На стрічку дав $2 млн, поставивши умову, аби знімали в його рідному містечку Зіньків, на Хмельниччині. І аби грали й українські актори. Сам бізнесмен теж знявся в епізодичній ролі шинкаря.

Єврейське містечко Зіньків у 1930-х роках залишалося загубленим раєм поза радянською системою. У ньому діяли православна церква, синагога,  костел. А в старій турецькій фортеці жив турок, що молився Аллаху. Мусульманина зіграв 57-річний Олександр Панкратов-Чорний. Михайло Козаков, 72 роки, отримав роль мірошника Наума. Кажуть, жителі Зінькова віталися з Козаковим на ідиші.

Тіхман у Молдові викупив пивоварний завод

Головний герой стрічки — єврей Мотл — заробляє на життя звідництвом. Його грає 48-річний ізраїльський актор, уродженець Росії, Саша (Ісраель) Демідов. На війні гинуть дружина й діти Мотла.

— У містечку ще лишилися прототипи наших героїв, — розповіла "ГПУ" 25-річна київська акторка Яна Ляхович. — Одна жінка вижила після розстрілу на галявині.

Яна грає 40-річну єврейку Іду, яка проводжає сина на фронт. Каже, що місцеві євреї — нащадки тих, хто вижив, відмовилися зніматися. У масовці замість них задіяли українців.

Ще пригадує, що на знімальний майданчик нікого не пускали напідпитку:

— Жінки місцевих, які грали в масових сценах, потім підходили — дякували нам, що їхні чоловіки кинули пити.

— А от Косих без пляшки пива знімальний день не починав, — заперечує 35-річний актор Василь Слюсаревський.

Віктор Косих, 56 років, відомий за роллю Даньки в "Неуловимых мстителях".

— Рання слава його згубила: спився чоловік, — пояснює Слюсаревський. — На цю роль спочатку Івана Бортніка запрошували, але той теж пішов у алкогольне піке, коли дізнався, що алтайського губернатора Михайла Євдокімова вбили.

Самого Слюсаревського за схожість із голлівудською зіркою називають українським Томом Крузом. Зараз він знімається в російського режисера Володимира Бортка у фільмі "Тарас Бульба", грає одного з побратимів Остапа.

Директор розповідає, що "Сотворення кохання" триває 2 години 15 хвилин, але для кінотеатрів зроблять коротшу версію — 1 година 40 хвилин. Прощаючись, він тисне руку Слюсаревському.

— Коли знову до України приїдете, ще домашнього вина привезіть, — просить той.

Зараз ви читаєте новину «У Зінькові зняли фільм про євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі