вівторок, 30 січня 2007 17:05

Тарас Чубай грав на "мороженій" гітарі

"Концерт для янголів" пам"яті героїв Крутів пройшов у столичному музеї "Київська фортеця". Вхід був безплатним. Прийшли до півтори сотні молодих людей. На стіні повісили великий плакат із молитвою за героїв Крутів.

Бандурист Тарас Компаніченко, 37 років, співає чотири пісні та йде зі сцени. Глядачі викликали його на "біс". Вокаліст гурту "Плач Єремії" Тарас Чубай, 36 років, співав сам, без музикантів. За лаштунками дістає з чорного футляру гітару, вішає на плече. Грає кілька акордів.

— Морожена вона якась, — каже до бас-гітариста "Кому вниз" Сергія Степаненка, 42 роки. — Я так грав, коли ще хотів сподобатися дєвочкам.

— Чула б це твоя мама, — жартує Степаненко.

Вокаліст "Кому вниз" Андрій Середа, 43 роки, приходить за 10 хв. до початку концерту. Мізинець його правої руки загіпсований. Каже, поламав удома.

— Поламався я. Старішаю з мізинця, — жартує, знімаючи чорний плащ. Одягає чорну сорочку і знімає з пальця гіпс. — Треба позбутися цього історичного кокону, а то метеликом стану.

Скаржиться "ГПУ", що виступати буде незручно:

— У двох піснях мені потрібен мізинець для гри на гітарі. Ці місця я пропущу. А в інших робитиму вигляд, ніби лажанувся.

Середа розглядає гітару Чубая. Її виготовила японська фірма "Такамін". Раз на рік фірма випускає 500 таких гітар ручної роботи. Чубай купив її в Україні. Каже, коштує, як хороший автомобіль.

Зранку 29 січня учасники концерту брали участь у панахиді біля містечка Крути на Київщині. Там дуже замерзли.

— Півтори години потім у гарячій ванні сидів, — розповідає Середа. Гасить цигарку об картонний пакет з-під соку. — Уявив, якими героями були ті триста студентів узимку під Крутами.

— А я передбачливіший був, трохи тепліше вбрався, — каже Чубай. — Колись у Тернополі було ще холодніше, а ми співали на площі. Пальці примерзали до струн. Я їх відривав, ледве кавалки шкіри на струнах не залишалися.

Чубай одягнений в білу вишиванку. Каже, вишила бабуся Стефанія.

— Вона в мене дуже активна, — усміхається. — Подушки вишиває і сорочку мені, як улюбленому онукові. Я цю вишиванку вдягаю на Різдво, Великдень і деякі концерти. Вона в мене для урочистих подій.

Зараз ви читаєте новину «Тарас Чубай грав на "мороженій" гітарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі