середа, 30 травня 2007 17:21

Шотландський художник десять років живе в Києві

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Художник Майкл Мерфенко дістає гаманець, щоб подати милостиню злидарці
Художник Майкл Мерфенко дістає гаманець, щоб подати милостиню злидарці

Художник Майкл Мерфенко, 32 роки, — зять колишнього міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Майкл народився у шотландському місті Глазго, хоча його предки родом з Ірландії. Згодом його батьки емігрували до Австралії.

— Сім"я часто їздила по австралійських містечках у пошуках роботи, — каже Майкл українською з легким акцентом. — Жили на березі океану, в полі. Підлітком я не знав, що таке телевізор. Мав шістьох братів і сестер. Тому до 1995-го не міг купити полотна і малював на папері графіку. Із такими роботами і вступив на художній факультет. Тільки там придбав акрилові фарби та кілька полотен.

Потім Майкл поїхав на курси при Марбурзькому університеті вивчати німецьку. Потрапив до однієї групи з майбутньою дружиною Оксаною.

— Спочатку ми спілкувалися німецькою, — пригадує. — Думав, що англійської Оксана не розуміє. Але якось вона заговорила англійською. І пояснила: якщо на курсах знають, що можеш говорити англійською, німецьку вивчити дуже складно.

Оксана вчилася у Марбурзькому університеті на факультеті генетики, 8 місяців працювала в місцевій лабораторії.

— Якось ми в Німеччині святкували День незалежності України. Оксана не мала, з ким його відзначити, бо інших українців у Марбурзі тоді не було. Я не знав, що це за свято. Взагалі все, що я знав про Україну, — це Чорнобиль. Тому Оксана запросила мене до Києва.

У лютому 1997-го Майкл приїхав до Києва. Тут і залишився. Мешкає з дружиною на вулиці Лютеранській, у сусідній квартирі тримає майстерню.

— Ми одружилися в Андріївській церкві, — пригадує. — Оксана була в українському костюмі, а я — в шотландському. Мій свідок, шотландець Андрю, грав на волинці.

Правда, що ваше справжнє прізвище — Мерфі?

— Так. Коли одружувалися, дружина лишила своє прізвище, а я своє. Але творчий псевдонім у нас однаковий — Мерфенко. Ми ним підписуємо свої картини. Мріємо змінити прізвище офіційно, але доведеться міняти багато документів у кількох країнах. Та й Мерфі — поширене ірландське прізвище. Є сотні тисяч Майклів Мерфі, а Мерфенко — один. Для художника це важливо.

Як до вас поставилися тесть і теща?

— Іноземець та ще й художник! Це було дивно, й спочатку важко для сприйняття. Тому я дуже нервував.

А як Грищенки познайомились із вашими батьками?

— Тато й мама розлучилися. Мама приїхала з Австралії на моє весілля. Після того ми бачилися тільки раз, коли 2001-го в Брюсселі народився мій син. А з батьком ми не бачилися відтоді, як я поїхав із Австралії. Тато помер торік.

У Німеччині святкували День незалежності України

Чоловік говорить, що збирається до Австралії.

— Але то грошей нема, то діти малі, а зараз нема часу.

Що відразу в Україні сподобалося, а що ні?

— У Німеччині, звідки ми приїхали, небо дуже низьке. А в Україні, як в Австралії — високе. Ще сподобався Крим. Там маленькі містечка на березі моря схожі на австралійські. Складно було вивчити мову. Десять років тому в Києві важко було знайти Інтернет. А хотілося почитати англомовну літературу, подивитися фільми.

Як вивчали українську?

— Із дружиною. Оксана вчилася у московській школі, багато подорожувала з батьком. Повернулася з батьками до Києва, коли Україна стала незалежною. Тому мови не знала.

Як художникові заробляти на життя в Україні?

— Одна картина коштує кілька тисяч доларів. Із цього й живу.

Дітей учите малювати?

7-річному Филимонові це нецікаво. Він захоплюється музикою. А 9-річна Соломійка малює, вирізає з паперу, робить іграшки. Обожнює роздивлятися книжки з мистецтва. У 5 років ми віддали її до школи, що готує дітей до ліцею. Думали, там будуть заняття з мистецтва. Але її вчили писати й читати. І дитина перестала малювати, в неї відбили до цього охоту. Через два місяці ми забрали доньку з тієї школи. Вона півроку майже не малювала.

Коли прощаємося, до Майкла підходить бабуся і просить милостиню. Художник дістає гаманець і віддає весь дріб"язок.

1974, 16 листопада  — Майкл Мерфі народився в місті Глазго (Шотландія)
1993 — закінчив художній факультет Австралійського університету (Сідней)
1997 — одружився з Оксаною Грищенко
1998 — народилася донька Соломія
1999–2001 — навчався в Художньому інституті St. Lukas Hogeschool (Брюссель)
2000 — народився син Филимон
2002 — перша персональна виставка в київському музеї української спадщини
2007 — виставка "Гілізм" у Києві та Сполучених Штатах

Зараз ви читаєте новину «Шотландський художник десять років живе в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі