пʼятниця, 12 липня 2019 07:30

Софія Ротару вперше за десять років виступила в Україні

— Софія Ротару — чудова виконавиця, але співати під фанеру — неповага до глядачів, — каже копірайтер Максим Пушкарьов, 34 роки. Ділиться враженням від першого дня музичного фестивалю "Атлас Вікенд". Стартував 9 липня в київському Націо­нальному експоцентрі України. Триває до 14 липня. На відкритті заходу 40 хвилин виступала 71-річна Софія Ротару. Зі сцени її представили як "повернення легенди". Це її перший концерт в Україні з 2010-го.

— Або співай наживо, або красиво завершуй кар'єру, — продовжує Пушкарьов. — Фанера поширена саме на пострадянському просторі. Совкові зірки так звикли. Чомусь закордонні артисти не дозволяють собі такого.

— Я хотів піти після першої пісні. Це була пластикова, нежива версія "Червоної рути", — говорить музичний критик 44-річний Ігор Панасов. — Силою змусив себе послухати наступні пісні. Це було непросто. Найсильніше місце у виступі Ротару — це сурдоперекладачка, яка на великому екрані біля головної сцени пояснювала сенс її пісень людям з інвалідністю. Ось де був реальний артистизм і вогонь, а не на сцені.

9 липня на фестивалі "Атлас Вікенд" був день української музики, що тривав із 15:00 до 23:30. Вхід був вільний. Також виступили Павло Зібров, Настя Каменських, Дзідзьо, "Оторвальд", Онука, Альоша, Злата Огнєвіч, Віталій Козловський. Загалом на шістьох сценах заспівали 52 артисти.

У будь-який інший день квитки коштують від 1350 грн. Абонемент на всі дні заходу — 3200 грн. Для гостей фестивалю з наметами на території влаштували зону кемпінгу. Проживання — 800 грн. Середній чек на їжу та напої становить 150–200 грн.

— На цей тиждень Київ стане музичним центром Європи, — каже генеральний директор Національного експоцентру Євгеній Мушкін, 40 років. — Торік перший день "Атласу" відвідали понад 150 тис. людей — абсолютний рекорд відвідуваності ВДНГ з дня її відкриття 1958-го. За всі шість днів на заході побували понад півмільйона людей. Увійшов у десятку найвідвідуваніших музичних фестивалів світу. Упевнений, що цьогоріч ми поб'ємо новий рекорд. Величезна кількість людей побачить, як змінюються Київ і Україна. Культурний капітал і система цінностей — головне для процвітання будь-якої країни. У Великій Британії 8 відсотків ВВП — це культура. Удвічі більше, ніж в Україні.

Чотири роки тому на "Атласі" траплялися бійки. Торік жодної розбитої пляшки, агресії. Коли люди бачать культуру, вони й самі змінюються на краще. Це надихає.

Серед розмов на фестивалі багато чути про американського репера 30-річного Ракіма Майерса. Виступає під псевдонімом Ейсеп Рокі. Мав бути головною зіркою цьогорічного "Атласу". 30 червня співака арештували, звинувативши в участі в бійці в центрі столиці Швеції Стокгольмі. Суд постановив затримати його на два тижні. Адвокати музиканта програли апеляцію, але мають намір оскаржити рішення. Менеджери репера не скасовували його виступ у Києві, але організатори фестивалю шукають заміну.

— Ейсеп Рокі сам винен у цій ситуації, але шкода, що концерт відмінили. Десь половина слухачів приїхала саме на нього, — каже журналіст Олександр Кужельний, 26 років. — Я на "Атласі" уперше, але знаю, хто виступав до цього. Раніше склад виконавців вражав більше. Фестиваль стає попсовішим. В Україні немає рок-сцени, хіба що серед маловідомих виконавців. Українські колективи виступають насамперед у Росії. Наприклад, "Нервы", "Пошлая Молли". Там більші гонорари та велика кількість міст — можна розгулятися. З етичного погляду це неправильно, особливо під час війни. Але артисти заробляють там гроші і привозять їх до України. Деякі навіть допомагають добровольцям на Донбасі.

На території фестивалю працювали продуктові намети, атракціони і стенди громадських організацій. — Поки гуляв по Виставковому центру, перевірився на ВІЛ, — продовжує Кужельний. — Ще проходив тест "Скільки у вас в крові Кисельова?". Повісили мені на палець апарат, який ніби вираховує рівень пропаганди в голові. При цьому не треба нічого казати. Якась нісенітниця.

Музичний фестиваль "Атлас Вікенд" проводять у Києві з 2015-го. Цьогоріч протягом шести днів виступлять понад 250 українських і закордонних артистів.

Зараз ви читаєте новину «Софія Ротару вперше за десять років виступила в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі