четвер, 18 травня 2006 19:17

Скрипку Страдіварі продали за 3,54 мільйона доларів

16 травня на аукціоні "Крісті" за рекордну суму — $3,54 млн продали скрипку Антоніо Страдіварі. Попередній рекорд належить іншій його скрипці: минулого року в Нью-Йорку її купили за $2,32 млн.

Скрипка Страдіварі відома під назвою "Хаммер". Це ім"я їй дали на честь шведського колекціонера Крістіана Хаммера, якому вона раніше належала. Інструменту 300 років. Страдіварі створив понад тисячу скрипок, альтів і віолончелей. До наших днів дійшло лише 650. Усі вони зберегли бездоганне звучання.

Початкова вартість скрипки "Хаммер" — $700 тис. Спочатку її планували продати за $2,5 млн. За інструмент змагалися двоє анонімів по телефону, через представників аукціонного дому, які сиділи в залі. Коли подолали бар"єр $3 млн, присутні довго аплодували.

За інструмент змагалися двоє анонімів

Вів торги голова департаменту музичних інструментів Кері Кейн. Вважають, що саме йому вдалося підняти суму до таких рекордних розмірів.

Покупець не відкрив свого імені. Представники аукціону називають його "покровителем мистецтв зі світовим ім"ям". Одначе експерти гадають, що "Хаммер" не потрапить до рук професійного скрипаля. Усе ХХ столітті цей інструмент не залишав США.

З інших музичних інструментів найдорожчий — акордеон Альфреда Шнітке. Торік його продали за $1,55 млн. Не дешевий і рояль спадкоємців Рембрандта: британський співак Елтон Джон недавно купив його за $759 тисяч.

А от орган святого Мурцвела в міланському соборі святого Феттучіні не береться оцінити жодний із фахівців. Інструмент заборонено виставляти на торги, бо він вмурований у стіни храму. Продати його можна лише разом з будівлею собору.

Зараз ви читаєте новину «Скрипку Страдіварі продали за 3,54 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі