середа, 25 січня 2006 11:35

Сергій Кузьминський тепер Руберт

20січня у столичному Палаці спорту відбувся концерт "Братів Гадюкіних" — легендарного рок-н-рольного гурту 90-х років, який розпався 10 років тому.

У залі зібрався музичний бомонд. Кузьма, 35 років, — лідер гурту "Скрябін", прийшов на концерт у джинсах і з цифровою відеокамерою на шиї.

— На сцені сьогодні будуть боги! — пояснив.— Я виріс на їхній музиці.

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, 30 років, протиснувшись до 40-річного клавішника "Гадюкіних" Павла Крохмальова, якого взяли у щільне коло журналісти, розчулено обійняв його. Вакарчук каже, що Крохмальов — його вчитель. Згодом Павло зізнався "ГПУ", що колись і справді викладав фортепіано в 5-й музичній школі Львова, в якій учився Вакарчук. Відтоді вони не перетиналися.

Палац спорту переповнений. Диски по 20 грн із унікальним записом концерту "Братів Гадюкіних" 1992 року в Брюсселі, під час європейського турне переможців першого фестивалю "Червона Рута", розійшлися. Ще до початку концерту в буфетах Палацу спорту скінчилось і пиво.

Півроку за концерти з нами розплачувалися переважно мішками з цукром

Біля входу до залу, в черзі, стоїть письменник Юрій Андрухович, 45 років, який на кілька днів приїхав у Київ з Берліна. Він у непов"язаному, як у одеських "джентльменів", бордовому шарфі. Вестибюлем чинно походжає театральний режисер Сергій Проскурня, 48 років, — у чорному костюмі та високих, майже під коліно, військових чоботах, із заправленими всередину брюками. На вулиці — мінус 25 градусів. Лідер "зелених" Віталій Кононов, 55 років, зайшов до зали в білому пуховику.

Лідер "Братів Гадюкіних" Сергій Кузьминський, 43 роки, пояснює, чому погодився на цей концерт у Києві.

— Бабло перемагає добро і зло... Хоч реальні гроші крутяться в нафтобізнесі. А мені бракує коштів на власну студію. Зрештою, нас переконали, що це комусь потрібно. От і вся мотивація.

Колишній львів"янин Кузьминський, більш відомий як Кузя, нині живе в Москві. Там він ді-джей Руберт. Каже, в білокам"яній за музику краще платять.

Кузя-Руберт грає там гоа-транс. Зізнається, що в Москві ніхто не знає про його минуле, й це допомагає. Подейкують, що, ще живучи в Україні, Кузя довго лікувався від наркозалежності, зокрема в Бельгії.

Він у чорних окулярах, помаранчевій курточці та шапочці, прикрашеній червоно-зелено-жовтими листками коноплі. Це кольори прапора Ефіопії.

— Київ — не моє місто, але й не чуже, — ділився Сергій суперечливими емоціями. — У мене тут найбільше друзів, але жити не виходить. Бо доводиться весь час боротися за існування. Люди погано розуміють, що наркоман і той, хто 10 років як зіскочив, — це різні речі. Я у розвідку взяв би тих, що зіскочили, — їх одиниці... Що довше живу в Москві, то більше вона мене пре. Всі, хто скаже, що я не правий, — можуть іти на... — він підняв окуляри з очей на голову. — Москва — це енергетичний центр, що притягує людей, які прагнуть реалізації. Я там не виживаю, а цілком нормально живу. Тобто ні в чому себе не обмежую... З розвитком Інтернету усе більше пофіг, де жити, — він опустив окуляри.

За Львовом не скучаєш?

— Про Львів не буду говорити взагалі. Про мертвих або добре, або нічого.

Чим лікуєш ностальгію за Україною?

— Пивом "Оболонь". Бархатноє.

Кажуть, "Гадюкіни" розпалися, бо не поділили грошей.

— Грошей не ділили, бо їх не було. Останні півроку за концерти з нами розплачувалися переважно мішками з цукром.

Репетиції група розпочала за три тижні до концерту. Кузьминський розповідає, що за два тижні уже співав без папірця. Програму визначали за принципом наявності тексту пісні в Інтернеті.

З розвитком Інтернету пофіг, де жити

На сцену вийшли 11 музикантів. Крім Кузі, барабанщик Михайло Лундін, 47 років, гітарист Геннадій Верб"яний, 39 років, басист Ігор Мельничук, 40 років... Після розпаду гурту вони створили власну студію "Гадюкіни рекордз", запросивши мідну групу з "Джанкой бразерс". Перший гітарист "Братів" Андрій Партика, 35 років, нині маркетинг-директор на "ICTV" і втратив контакт із колегами.

— Партику не бачив сто років. Він тепер якийсь бальшой начальник. Таких, як я, в ті покої не пускають, — зауважив Кузя.

Бек-вокалістки — Олена Романовська і дружина Мирослава Кувалдіна Лілія Павлик — та сама дівчина з Коломиї, що співала з "братами" перед розпадом групи. З Мирославом вона познайомилася на гастролях. Зараз у неї з Кувалдіним двоє дітей.

Для "тернопільських вар"ятів" "Гадюкіни" заспівали "Файне місто Тернопіль". Для решти — "Наркомани на городі", "Звьоздочка моя", "Чуваки, всьо чотко"... Чи матиме продовження цей концерт — невідомо. Музиканти розповіли, що зі Львова пропозицій виступити не надходило.

Сам Сергій Кузьминський жартує:

— Мене запрошують знімати порно. Погоджусь, напевно.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Кузьминський тепер Руберт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі