вівторок, 01 лютого 2011 11:13

Роман Ліни Костенко назвали "записками на манжетах"

27 січня в київській книгарні "Є" на вул. Лисенка нагороджували переможців книжкового рейтингу "Літакцент року 2010". У розділі "художня література" переміг 73-річний Андрій Содомора із книгою "Сльози речей". Він змагався із поетом Іваном Малковичем і прозаїкомТарасом Прохаськом.

— Ви перекладаєте Горація, Вергілія. Вам не зручніше спілкуватися з ними? — запитує Содомору редактор сайта "Літакцент" Володимир Панченко, 56 років. Вручає йому диплом і конверт із 5 тис. грн.

— Мені часто казали: займайся своїм ділом — перекладай. Тепер кажуть: як пишеш, не забувай і про переклади. Я всім вдячний, бо я знаходжу золоту середину. "Сльози речей" — це книга про Львів. У ній — моя прихильність до світу, який відходить.

Літературознавчу премію передадуть до Канади україністці Ірині Макарик за працю "Перетворення Шекспіра. Лесь Курбас, український модернізм і радянська культурна політика 1920-х років". Її торік переклало з англійської і видало столичне видавництво "Ніка-центр".

Хлопець і дівчина в перуках виносять жовту надувну кульку. Володимир Панченко лопає її булавкою, витягає конверт.

— "Золота булька" цього року не присуджується, — зачитує з папірця, у залі незадоволено свистять. — Ми мали кілька варіантів, жоден з яких не набрав більшість голосів. Пропонували книжку Миколи Жулинського "Нація. Культура. Література". На наш подив, її відзначили в іншому рейтингу як найкраще літературознавче видання.

Минулі роки антипремію отримали Ірена Карпа і Люко Дашвар.

— Дарма журі не присудило "бульок", — каже поет Володимир Цибулько, 46 років. — Бульками є книжки Оксани Забужко "Музей покинутих секретів" і Ліни Костенко "Записки українського самашедшого". Добре, що Ліна Василівна вийшла в люди й почала говорити. Але роман має бути романом, а не записками на манжетах.

Зараз ви читаєте новину «Роман Ліни Костенко назвали "записками на манжетах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі