пʼятниця, 30 липня 2010 05:31

Професія "кризовий менеджер" очима випускника Київського славістичного університету

У період кризи ми почули для нас нове проте зовсім просте словосполучення: "кризовий менеджер". Зміст говорить сам за себе. Фахівець, що знає, як боротися і перемагати кризу на металургійному заводі, в банківській установі і взагалі в будь-якій із галузей економіки на мікрорівні.

Як приклад, проаналізуємо ринок праці в банківській сфері. Автор цієї статті, випускник Київського славістичного університету за спеціальністю "Фінанси та кредит" розпочав свою банківську кар"єру завдяки рекомендації свого колишнього викладача. Десь до 2004 року для працевлаштування у банківській установі випускнику вищого навчального закладу необхідні були родинні або іншого характеру зв"язки. Також був варіант проходження практики на останньому курсі з можливістю сподобатися майбутнім працедавцям. Але в будь-якому випадку без вищої економічної освіти дорога до фінустанов була закрита. З початком активного розвитку банками операцій із кредитування фізичних осіб ситуація змінилася майже кардинально. Потрібні були молоді та енергійні, з можливістю підтримання високого темпу роботи. 2008 рік, осінь і все почалося у зворотному напрямку. Згортання активних операцій банками (кредитування), призвело до логічних наслідків. Одна хвиля йшла за іншою: скорочували цілими відділами, відділеннями та філіями. Мінімізація витрат, пристосування до дійсності ринку дадуть у майбутньому можливість відвоювати докризові позиції.

Спеціалістами в економічній сфері можливо стати переважно двома основними шляхами — отримання відповідної освіти із подальшим працевлаштуванням або за схемою "навчить ринок" у залежності від його кон"юнктури. Якщо для фахівців із досвідом роботи достатньо проведення семінарів, тренінгів, то для студентів набуття теоретичного досвіду можливе через освітні програми у вузі. Бажано до процесу навчання залучати практиків із фінансового ринку тих компаній, які успішно протидіють кризовим явищам в економіці. Набуття знань майбутніми економістами, банкірами і просто підприємцями в ракурсі зіставлення теорії з практичним відображенням реальності тільки підвищить ефективність освіти. Якщо здобута студентом освіта підкріплена і практичними навичками, то у порівнянні з іншим випускником зі "стандартною" освітою переваги при працевлаштуванні за спеціальністю очевидні. Варто зауважити, що стати кризовим менеджером до снаги не кожному. Окрім професійних навичок, потрібні сталеві нерви, врівноваженість і холоднокровність. Не менш важливою якістю має бути здатність до миттєвої адаптації в кризових умовах тієї чи іншої компанії.

Економічні потрясіння носять циклічний характер. Вони настають і з часом зменшуються. Але проблеми адаптації до кризових явищ є і будуть актуальними завжди. Адже навіть у "мирний" час нам підвладні потрясіння в частині реалізації нових проектів, запуску нових програм, реструктуризації діючого виробництва та багато іншого. І все це у жорстко визначені строки та з конкретно поставленими завданнями.

Заступник начальника Управління корпоративних продаж АТ Swedbank (публічне) Крещинський О. О.

Зараз ви читаєте новину «Професія "кризовий менеджер" очима випускника Київського славістичного університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі