вівторок, 09 липня 2013 05:00

"Придумую, але не насолоджуюся"

— Постійно молимося Богу, щоб була гарна погода, — каже про фестиваль "Країна мрій" організатор 49-річний Олег Скрипка. Музикант у чорній сорочці в етно-стилі ховається від спеки на тінистій веранді свого нещодавно відкритого ресторану на столичному Андріївському узвозі. Спілкуємося за кілька днів до заходу. 2013-го фестиваль відзначить 10-річчя.

Що запам'яталося за ці роки?

— Якось у мене на "Країні мрій" брали автограф мама, тато і син. Чоловік і жінка на цьому фестивалі зустрілися, потім одружилися й народили дитину. Для мене "Країна мрій" лишається проектом у голові. Придумую її, але я не насолоджуюся нею. Пробував ходити, слухати сцени, танцювати. Та все це одразу перетворюється на потужну фотосесію. Тому для мене головне, що придумав і чи пішов дощ.

Нам часто пишуть відгуки: "Хочемо такі колективи, які були на минулих "Країнах мрій". Не розуміють, що цих артистів вони там вперше й побачили. Це і є наша фішка. А якщо організувати "междусобойчик", то фестиваль просто заглохне.

Як виникла ідея "Країни мрій"?

— Ідея про правильний фестиваль давно склалася в голові. Просто виникла можливість, і ми її втілили. Був 2004 рік, я жив на Подолі. Спілкувалися якось на лавочці із сусідом, паном Миколою Пересуньком. Він каже: "Мені дали Співоче поле і треба там щось зробити цікаве". А він був начальником, адміністрував якраз ту територію. Я ж зіграв уже на Співочому полі кілька рок-концертів. Але вони там не пасують взагалі. І ось я приїхав туди, подивився і собі намалював майже всі ті майданчики, що існують досі. Перший рік усе відбувалося на емоційному підйомі, купа людей прийшли в вишиванках. 2004 рік взагалі для України — вирішальний і принциповий. Тоді зрозуміли, що можемо робити щось гарне, нове, інакше. Зараз ми тільки починаємо отримувати перший урожай, за 10 років він вражатиме.

Наскільки складно зорганізувати фестиваль?

— Найскладніше — бюрократична складова. Стало легше, коли ми почали співпрацювати з київською владою. Зараз робимо утричі менше від того, що раніше. Підготувати програму, привезти артистів, нагодувати, поселити, апаратура — це третина чи чверть роботи. А решта — рутина — папірці, дозволи, пожежники, "Зеленбуд", міліція, коридори, кабінети і зовсім нетворчі речі. Плюс ходіння по спонсорах. Більшість часу та енергії йде на них. Фестивалі окуповують себе за рахунок спонсорів. "Рок-н-Січ" мала міський бюджет. Тому це був відкритий захід для всіх. "Країна мрій" має спонсорів, але ми все одно змушені продавати квитки. Бо спонсорського бюджету не вистачає.

Зараз ви читаєте новину «"Придумую, але не насолоджуюся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі