вівторок, 15 лютого 2011 06:45

Портрет коханки Пікассо продали за 25 мільйонів фунтів

Автор: фото: REUTERS/ BENOIT TESSIER
  ”Читання”
”Читання”

8 лютого картину іспанського художника Пабло Пікассо "Читання" продали на лондонському аукціоні Сотбіс за 25,2 млн фунтів, це — приблизно 321,5 млн грн. На полотні зображена коханка художника Марія-Тереза Вальтер. Пікассо  познайомився з нею 45-річним, їй було 17. Пабло тоді був одружений із танцівницею Ольгою Хохловою. Марія-Тереза народила від нього доньку.

— Пікассо всіх своїх невінчаних дружин малював. Вважав, що дружина має бути 20-річною. Якщо старша, то вже не годиться, тому часто міняв жінок. Здається, мав лише одну вінчану дружину — Хохлову. А так не вінчався, тому діти не могли претендувати на спадок. Часто оці позашлюбні діти до нього позивалися, а довести було нічого не можливо, — каже 73-річний київський мистецтвознавець Дмитро Горбачов.

За полотно боролися семеро покупців. Виграв анонімний колекціонер з Америки, він купив лот по телефону.

— Пабло Пікассо один із найдорожчих і найпопулярніших художників світу. Він справді геній. Вигадав кубізм — і показав, що головне не натура чи сюжет, а ритм. Його називали Пікассо-фабрика. Написав 100 тисяч творів, серед них є чимало слабких. Але перенасиченість все одно не зменшує ціни на його картини,  — додає експерт.

Торік навесні роботу Пікассо "Оголена, зелене листя і бюст" придбали на аукціоні Крістіс у Нью-Йорку за $106,482 млн — 851,8 млн грн. Вона є однією з найдорожчих картин у світі.

Зараз ви читаєте новину «Портрет коханки Пікассо продали за 25 мільйонів фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі