четвер, 25 січня 2007 17:30

Перевидали роман Мушкетика про Полуботка

Роман "Гетьманський скарб" 77-річного письменника Юрія Мушкетика перевидало харківське видавництво "Фоліо". Коштує книжка 25 грн. Уперше "Гетьманський скарб" надрукувало 1993-го київське видавництво "Спалах".

У романі розповідається про пошуки скарбу гетьмана Павла Полуботка. Також є драматичне кохання молодого козака Івана Сулими та дочки гетьмана Скоропадського Уляни.

Мушкетик писав роман два роки.

— Полуботок — мій земляк із Чернігівщини, — розповідає письменник. — Його убив російський цар Петро Перший. Московські конфіскатори в маєтку Полуботка знайшли тільки 90 мішків мідних грошей. Хоча гетьман був багатієм.

Мушкетик збирав інформацію про скарб Полуботка в київських та чернігівських архівах. Консультувався зі столичним істориком Валерієм Смолієм.

— Читав навіть щоденник гетьмана, — хвалиться. — Там усе зафіксовано по годинах. Але із записів випало більше трьох місяців. Тільки пізніше у спогадах підскарбія я прочитав, що Полуботок в цей час був у Криму. Існує легенда, що скарб морем вивезли до Англії й поклали до місцевого банку. Наша Верховна Рада просила британський уряд повернути золото Полуботка. Наївні, — іронізує Мушкетик. Зараз він працює над романом "Плацдарм" про взяття Києва під час Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Перевидали роман Мушкетика про Полуботка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі