четвер, 27 квітня 2006 18:31

Орсон Веллз — режисер N1 у світі

   68-річний Орсон Веллз у Парижі за три роки до смерті
68-річний Орсон Веллз у Парижі за три роки до смерті

Наступного тижня відразу дві дати, пов"язані з життям і творчістю однієї особи: виповнюється 91 рік від дня народження Орсона Веллза і 65 років від дня прем"єри його найвидатнішого фільму.

Про Веллза розповідають такий анекдот. Одного разу він мав виступити з доповіддю в провінційному американському містечку. Через негоду зал був майже порожнім, не було навіть кому відрекомендувати Веллза. Тоді він сам звернувся до глядачів: "Пані та панове, перш ніж розпочати, я хочу сказати кілька слів про себе. Я ставлю п"єси на Бродвеї. Я працюю в театрі та кіно як актор і режисер. Пишу та здійснюю радіовистави. Я граю на роялі та скрипці. Люблю займатися живописом та малюнком. Опублікував кілька книг, серед них два романи. Іноді мені доводиться виступати в амплуа фокусника... ". Потім він поглянув на нечисленну аудиторію і додав: "Хіба ж не дивно, що тут так мало вас і так багато мене?".

Джордж Орсон Веллз народився 6 травня 1915 року в штаті Вісконсин у містечку Кеноша. З 1931 року працював у театрі, де прославився новаторськими постановками шекспірівських "Макбета" та "Юлія Цезаря". 1938 року здійснив сенсаційну радіовиставу "Війна світів" за романом свого однофамільця, англійського фантаста Герберта Веллза. Молодий режисер переніс події роману у тодішні Сполучені Штати та добився надзвичайної правдоподібності у відтворенні фантастичного вторгнення марсіан на Землю. Це спричинило масову паніку серед американських обивателів.

Прославився як блискучий виконавець епізодичних ролей

На хвилі успіху Веллза запросили до Голлівуда. Там йому надали безпрецедентну творчу свободу в роботі над першою стрічкою "Громадянин Кейн". Її нью-йоркська прем"єра відбулася 1 травня 1941 року. 26-літній дебютант у кіно був повним автором свого фільму — сценаристом, режисером і виконавцем головної ролі. "Громадянин Кейн" — це нове слово в кінодраматургії у монтажному та образному вирішенні, побудоване на глибинних мізансценах. Стрічка досі утримує перше місце серед найкращих фільмів "усіх часів і народів", а за самим Веллзом зберігає позицію "режисера N1" — згідно з опитуванням критиків та режисерів із цілого світу. "Громадянина Кейна" було висунуто на "Оскара" за фільм загалом, за режисуру та за краще виконання головної чоловічої ролі. Але Веллз отримав тільки одного "лицаря" — за кращий оригінальний сценарій.

Незалежність характеру постановника була причиною постійних конфліктів із бізнесменами від кіно, які потім перешкоджали йому вільно займатися творчістю. Він мусив заробляти акторським ремеслом і прославився як блискучий виконавець епізодичних ролей. 1970 року його таки нагородили "Оскаром" за видатний внесок у світове кіномистецтво. А 1982-го на кінофестивалі у Венеції Веллза вшанували спеціальним Золотим призом. Через три роки геній кіно помер у Голлівуді від серцевого нападу — на 71-му році життя.

Зараз ви читаєте новину «Орсон Веллз — режисер N1 у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі