пʼятниця, 20 листопада 2015 07:50

Олега Сенцова номінували на Шевченківську премію

Олега Сенцова  номінували на Шевченківську премію

60 заявок прийняв Комітет Шевченківської премії. Серед номінантів на найвищу державну нагороду в галузі культури й мистецтва — поети Павло Вольвач і Борис Гуменюк, літературознавець Григорій Грабович, публіцист і дисидент Левко Лук'яненко, диригент Мирон Юсипович, режисери Олег Сенцов (його у Росії незаконно засудили до 20 років ув'язнення за підготовку терактів у Сімферополі. — "ГПУ") і Володимир Тихий.

— Хто це? — запитує культурний ­оглядач 50-річний Юрій Володарський про більшість номінантів у галузі літератури. — Ці люди в списках нам з вами не відомі. Але вони відомі тим, хто сидить у Шевченківському комітеті. Так, я знаю Стаса Бондаренка. Такий милий чоловік. Правда, я ніколи не читав його текстів і не думаю, що мені це буде цікаво, — розповідає Володарський. — Є два літературні процеси: новітній — у ньому актуальні імена, відомі адекватному сучасному літературному товариству. А є літературне товариство, яке дісталося нам у спадок від радянських часів. І воно, як і раніше, розпоряджається державними преміями. Дивуватися давно не слід. Подив викликало б присудження Шевченківської премії якимось правильним людям. Приміром, коли Шевченківську премію дали Петру Мідянці. Звідки вони про нього знають, що розуміють у його поезії? Звичайно, добре б усіх розігнати до бісової матері. Шевченківська премія давно має одіозний запашок. І, незважаючи на всі зміни в країні, він залишається.

Шевченківську премію вручають з 1961-го. Її присуджують у дев'яти номінаціях. Розмір винагороди встановлює президент України. Минулого року кожен лауреат отримав 260 тис. грн.

— Шевченківська премія є й має бути. Але інша справа — якщо немає кандидатур, то не треба нікого висувати. А то це якась "обязаловка" виходить. Таку премію повинні давати за надзвичайні досягнення. Коли художник просто взяв тему й попрацював над нею, цього недостатньо. За всю історію премії в образотворчому мистецтві більшість номінантів — це невідомі нікому митці. Якщо є кандидатура, то нехай вона буде одна й досить. А якщо робити все для галочки, то цінність цієї премії може нівелюватися. З цього переліку є один кандидат, вартий уваги — Михайло Гуйда (живописець, графік, видатний портретист. — "ГПУ"). Також на це звання заслуговував би Олег Тістол, — розповідає художник 69-річний Анатолій Криволап. 2012-го отримав Шевченківську премію за цикл картин "Український мотив". — Треба змінювати пріоритети. Не можна постійно будувати все на вишиванках і глечиках. Декоративне мистецтво має бути, але не треба показувати українське образотворче мистецтво тільки через нього. В радянські часи в мистецтві домінувала радянська тема. А в нас зараз — суцільна шароварщина.

— Я проти ліквідації Шевченківської премії. Такі нагороди є в багатьох країнах. Треба зробити так, щоб якомога менше запитань виникало до самої структури. Якщо премію в кіно отримає Олег Сенцов, то Європейській академії вже не треба нічого пояснювати, — розповідає режисер 41-річний Миро­слав Слабошпицький. — Мене запросили на зустріч в Адміністрацію президента в групу з реформування Шевченківської премії. В двогодинному обговоренні брали участь відомі люди з різних галузей. Кожен висловився про наболіле. Це занотували й взяли час для узагальнення позицій. Від кінематографа пішли пропозиції щодо створення експертної ради, яка складалася б із авторитетних світових діячів.

Радянські премії — це дітище холодної війни. Щоб відмічати якісь не надто художні, але ідеологічно правильні твори, були Сталінська й Ленінська премії. До цього додавалися матеріальні й соціальні пільги. Зараз усі зайняті пошуком нових смислів таких відзнак, як Шевченківська премія. У нинішньому вигляді вони мають давно вже припинити існування.

Лауреатів премії назвуть на початку 2016-го. 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, президент нагородить їх.

Зараз ви читаєте новину «Олега Сенцова номінували на Шевченківську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі