четвер, 22 вересня 2011 05:30

Нову збірку Ліна Костенко ілюструвала родинними фото

Автор: фото: Марія Придьма
  Ліна Костенко на зустрічі зі студентами педагогічного університету представляє нову збірку віршів ”Мадонна Перехресть”
Ліна Костенко на зустрічі зі студентами педагогічного університету представляє нову збірку віршів ”Мадонна Перехресть”

Нова поетична книжка 81-річної Ліни Костенко "Мадонна Перехресть" вийшла у київському видавництві "Либідь". Перший примірник авторці вручили 20 вересня на зустрічі зі студентами столичного педагогічного університету ім. Драгоманова.

— Збірка віршів присвячена моїй дочці Оксані Пахльовській, — говорить Ліна Василівна. — Це так цікаво — спостерігати, як твоя дитина стає тобі другом і колегою. Хочу прочитати цей вірш про Оксану: "Я вчу тебе, як мову іноземну,/ Як знаки, зашифровані в гербі./ Я вдячна Богу, що послав на землю/Шляхетну душу, втілену в тобі".

На сцену запрошують письменницю 55-річну Оксану Пахльовську. Сльози заважають їй говорити:

— Я нічого не знала про збірку. Дякую мамі за цей унікальний подарунок. Щойно погортала книжку. В ній вірші, яких я ніколи не читала. Для видання мама дала фото з домашнього архіву. В збірці — ціле наше родовідне дерево.

Видання має наклад 5 тис. Видавництво продає його по 48 грн.

— До збірки ввійшли вірші різних років, які ніколи не друкували, — розповідає головний редактор видавництва Світлана Головко. — Найдавніший вірш було написано 1963-го. Тут є інтимна і громадянська лірика. Загалом понад 70 текстів.

Ліні Костенко дають звання почесного професора Національного педагогічного університету. Вручають мантію і довічну перепустку на територію вузу.

— Я навчалася в цьому університеті, — згадує поетеса. — Ніколи не думала, що стану його професором, бо весь час тікала з пар до Ботанічного саду. Там я збирала жовте осіннє листя. Викладач із марксизму й ленінізму поставив мені "трійку" — єдину в житті.

Ліна Василівна говорить, що література завжди була рухом опору в Україні.

— Зараз побутує думка, що головне — економіка, дешевший газ, а тоді розвинуться культура і література. Це неправда. Сервантес писав свого "Дон Кіхота", коли жив у трактирі. А ми чекаємо, коли нам зроблять добробут і все розцвіте.

Виступ письменниці триває 23 хв. Іще півгодини вона роздає автографи студентам. У коридорі працівники видавництва "Либідь" продають книжки Костенко. Найбільше беруть збірку "Річка Геракліта" за 35 грн.

Зараз ви читаєте новину «Нову збірку Ліна Костенко ілюструвала родинними фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі