вівторок, 10 вересня 2019 00:10

"Наслідки війни відгукуватимуться нам довгі роки"

Автор: WWW.DAY.KYIV.UA
  Андрій Римарук (ліворуч) і Василь Антоняк у фільмі ”Атлантида” грають військових, які повернулися на рідний Донбас після звільнен­ня від окупантів. Спілкуються у гаражі після стрільб
Андрій Римарук (ліворуч) і Василь Антоняк у фільмі ”Атлантида” грають військових, які повернулися на рідний Донбас після звільнен­ня від окупантів. Спілкуються у гаражі після стрільб

Український фільм "Атлантида" режисера 48-річного Валентина Васяновича здобув перемогу на 76-му Венеційському міжнародному кінофестивалі. Отримав нагороду за "найкращий фільм" у другій за значущістю конкурсній програмі "Горизонти".

Дія стрічки "Атлантида" відбувається 2025-го на звільненому від окупантів Донбасі. Екологічна катастрофа отруїла землю та воду. Військовий Сергій повертається в рідні місця. Його дружина й дитина загинули, коли в будинок влучив снаряд. Після закриття металургійного комбінату шукає іншу роботу в спустошеному війною регіоні. Зустрічає парамедика Катю. Приєднується до неї волонтером у гуманітарну місію "Чорний тюльпан". Шукають і повертають додому тіла загиблих, за сюжетом.

Головні ролі виконали ветерани війни: логіст фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, засновниця тренінгового центру тактичної медицини Людмила Білека, колишній боєць батальйону "Айдар" Василь Антоняк. Знімали картину переважно в Маріуполі.

"Атлантида" — перша українсь­ка стрічка за часів незалежності, що потрапила на конкурс Венеції.

— Перемога "Атлантиди" — не тільки справедливе визнання видатних чеснот картини, але й важливий акцент українського голосу на найважливіших світових кінофестивалях, — каже кінокритик Лук'ян Галкін, 29 років. — На Донбасі відбувається масштабна катастрофа, що матиме незліченні наслідки. Потужне нагадування про це не завадить і європейцям, і тим українцям, які "стомилися" від війни. Окупований Донбас — Атлантида, яку не можна поховати під водою, яку підіймати з дна доведеться цілій країні. Бо інакше всі жертви виявляться марними. Олег Сенцов звільнений із російського полону того самого дня, коли "Атлантида" отримала нагороду у Венеції, нагадав про те, що перемога далеко. А фільм Васяновича нагадує, що спадок війни триватиме довгі роки після перемоги. Звучить безрадісно, як сама стрічка. Але коли персонажі віднайшли надію серед похмурого постапокаліпсису, то ми точно не маємо її втрачати.

2017 року фільм Валентина Васяновича "Рівень чорного" висували на премію "Оскар" від України. Також Васянович був оператором стрічки Мирослава Слабошпицького "Плем'я", яка здобула понад 40 нагород на кінофестивалях світу. Серед них три — в Каннах.

Програму "Горизонти" на Венеційському кінофестивалі проводять паралельно з головним конкурсом. До участі відбирають художні та документальні фільми, що представляють нові тенденції у розвитку світового кінематографа. Цьогоріч за номінантами в цій програмі були 19 стрічок.

76-й Венеційський кінофестиваль проходив із 28 серпня до 7 вересня на італійському острові Лідо. Головну нагороду — "Золотого лева" — отримав психологічний трилер "Джокер" американського режисера 48-річного Тодда Філліпса на основі персонажа коміксів видавництва DC.

Венеційський кінофестиваль — найстаріший у світі, заснований 1932 року. Входить до "Великої трійки" найпрестижніших кінофестивалів разом із Каннським і Берлінським.

Зараз ви читаєте новину «"Наслідки війни відгукуватимуться нам довгі роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі