понеділок, 15 лютого 2010 17:59

Нападникам на книгарню "Сяйво" сподобалася книга про злодіїв у законі

Автор: фото: Тарас Подолян
  Працівниця книгарні ”Сяйво” Ірина Гаєва показує зіпсовані нападниками книги
Працівниця книгарні ”Сяйво” Ірина Гаєва показує зіпсовані нападниками книги

— Наші працівники навіть на ніч у книгарні лишаються. Боїмося, що бандити знову увірвуться, — каже 31-річна Ірина Гаєва з відділу української літератури столичної книгарні "Сяйво". — Як їх звідси вигнали, вони ще до півночі під дверима ходили, всередину зазирали. На вулиці холодно було — до "Метрограду" бігали грітися.

8 лютого книгарню "Сяйво" на вул. Червоноармійській, 6 захопили люди в масках. Їх пов"язують із товариством "Абріль-студіо" та зятем мера Леоніда Черновецького — В"ячеславом Супруненком. За 15 хв. запаяли металевими листами два триметрових вікна. Двері забарикадували швабрами та лопатами, які знайшли в приміщенні. Наступного дня приїхали активісти партії Конгрес українських націоналістів та об"єднання "Свобода". Із криками "слава Україні" випхали нападників із приміщення.

— 8-го числа я була на концерті британського гурту "Депеш мод", — розповідає Ірина Гаєва. — О восьмій зателефонувала донька директора, розповіла про атаку. Я зразу ж приїхала сюди. Лілія Ісаківна Корецька працює у книгарні 30 років. У неї почався гіпертонічний криз, "швидка" відвезла її до лікарні. Заступника директора Аллу Решетнікову — п"ять молодиків викинули на сніг без верхнього одягу, розбили губу. Вона сильно пручалася. Тепер у неї всі руки в синцях і рани на обличчі. Але на лікарняний не пішла, два дні тут чергувала.

Крутими сходами піднімається на другий поверх. У кутку на столі розкладний ніж із візерунком на держаку та металева запальничка. Ці речі залишили нападники, каже Ірина. Розкриває картонну коробку біля дверей. У ній 50 книг. На половині — сліди від брудних підошов, решта порвані. Зверху лежить книжка нардепа-"регіонала" Дмитра Табачника. На титулі його портрет, роздертий навпіл.

— Їм сподобалася книга Євгена Сухова "Я — вор в законе", їх тут аж дві. Ще зацікавило видання "25 багачей Украины". Наш магазин планували захопити ще 2003-го. Книгарня подала позов на Шевченківську райдержадміністрацію, яка незаконно продала приміщення на аукціоні. Торги начебто провели у вересні, а ми про них дізналися через два місяці. Суд має відбутися 1 березня.

Уранці 12 лютого кілька людей ходить між полицями. Біля входу крутяться четверо охоронців. Касир каже, що відвідувачів у книгарні побільшало. 45-річна Наталія Дідковська стоїть біля полиці з іноземною літературою. Гортає книгу польського письменника Януша Корчака "Дитя людське".

— Я живу на Оболоні, в центрі рідко буваю. Сьогодні їздила в управління освіти, проходила мимо. Не втрималася, зайшла купити книжку. Друзі розповідали, що в ній багато корисної інформації.

Зараз ви читаєте новину «Нападникам на книгарню "Сяйво" сподобалася книга про злодіїв у законі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі