четвер, 06 січня 2022 09:34

Найдорожчий художник України покаже нові пейзажі

Автор: ФОТО НАДАВ ЮРІЙ КАМІЛЬКОВ
  Пейзаж ”Ніч” найдорожчий український художник ­Анатолій ­Криволап намалював 2021 року в селі Стричава на Закарпатті
Пейзаж ”Ніч” найдорожчий український художник ­Анатолій ­Криволап намалював 2021 року в селі Стричава на Закарпатті

2022‑го "Київська картинна галерея" святкуватиме 100‑річчя. До 2017‑го це був Національний музей російського мистецтва.

— До ювілею побачить світ каталог про колекцію одного з трьох найкращих художніх музеїв України. Це ініціатива Ігоря Воронова, Анатолія Криволапа і моя, — розповідає видавець Юрій Комельков, 59 років. — У бюджеті Києва навіть немає статті видатків на друковану продукцію. В день презентації 19 січня відкриємо виставку Анатолія Криволапа "Ніч… відбиток часу". Буде декілька картин, написаних для неї.

Приблизно 2000‑го Криволап відчув, що з його робіт зникла душа. Хоча рука ще правно малювала. Вирішив щось міняти. Почав розпитувати колег — чи є в когось дача під Києвом, бо місто не надихало. Рік нічого не міг знайти. Вирішив повернутися в рідний Яготин. Придбав хату. З якої не видно нічого, крім чистого горизонту. З 2013‑го Криволап проводить третину року в живописному селі Стричава Великоберезнянського району на Закарпатті. Це для нього екзотика, бо виріс на рівній, як стіл, Київщині. Нові пейзажі будуть гірські — з мінімумом фарб, стильні.

На виставці поряд із роботами Криволапа будуть пейзажі Архипа Куїнджі, Миколи Глущенка, Григорія Світлицького, Тараса Шевчека. Ніч — тема складна, але українські шедеври є.

Центральна картина виставки завбільшки 2 на 2 м.

— Це дуже вдале поєднання абстрактного й пейзажного живопису, — продовжує Комельков.

— Унікальність старих полотен Криволапа — по кольору не можеш помилитися, що зображена ніч. Хоча жодних темно-­сірих або синіх барв. Було багато яскравого червоного, фіолетового. Але в новому пейзажі художник несподівано вирішив використати складні відтінки чорного. Простір на картині відчувається саме при живому перегляді. Її потужність не передасть екран телефону чи комп'ютера.

Українські пейзажі — візитівка Анатолія Криволапа. Він — найдорожчий із сучасних українських художників. 2013 року його картину "Кінь. Ніч" на аукціоні в Лондоні продали за $186 тис. — майже 5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий художник України покаже нові пейзажі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі