четвер, 15 квітня 2021 00:20

"Треба постаратися, щоб глядачі встали для оплесків"

Автор: funambule-montmartre.com
  Колишня киянка Марія Ісакова (посередині) грає у виставі ”Сірано” паризького театру ”Босі ноги”. Майже півсотні персонажів п’єси французького класика Едмона Ростана в постановці втілюють троє актрис
Колишня киянка Марія Ісакова (посередині) грає у виставі ”Сірано” паризького театру ”Босі ноги”. Майже півсотні персонажів п’єси французького класика Едмона Ростана в постановці втілюють троє актрис

— Підписуюся Маша, бо Марія — у Франції одразу асоціюється з Іспанією або Латинською Америкою, — розповідає актриса 32-річна Марія Ісакова. Колишня киянка з 2017-го бере участь в театральних постановках різних паризьких труп. Виконувала ролі у французьких фільмах "Спіраль", "Останній удар", "Бенедикта", "Перша зустріч".

— У Парижі ніхто не вірить, що я з України. Намагаються вгадати акцент. Граю французьку класику. А глядачі бачать на афіші моє ім'я і дивуються — де там іноземці на сцені?

Зараз із трупою "Босі ноги" Марія Ісакова бере участь у виставі "Сірано де Бержерак" за Едмоном Ростаном. У п'єсі всіх 50 персонажів втілюють троє актрис.

— Ми ставимо "Сірано" п'ять разів на тиждень, — продовжує Марія. — В Україні актор може виходити на сцену раз на місяць — і вистава втрачає від цього. Забуваєш свої помилки, адреналіну немає, ти не розігрітий. Коли виступаєш щодня, спектакль відкривається по-іншому. І щоразу це абсолютно нові деталі й свіже прочитання.

У Києві аплодують стоячи всі, незалежно від якості побаченого на сцені. У цьому є щось зворушливе, але мені не подобається. У Парижі треба постаратися, щоб глядачі встали для оплесків.

В Україні Марія Ісакова отримала економічну освіту. В Київському театральному університеті не довчилася. Переїхала у Францію до чоловіка. Закінчила найстарішу приватну театральну школу Парижа.

— Коли я була на останньому курсі, ми з Ксав'є розійшлися. Мала депресію. Було дуже страшно. Відчувала, якщо покину навчання, то повернуся в Україну й працюватиму бухгалтером. Поговорила з директором школи, аби залишитися на четвертий, додатковий, курс. Мене взяли.

Нас вчили розслабляти тіло. Викладач завжди казав, що в людини дуже багато м'язових затисків, про які ми не здогадуємося — виникають від будь-якої емоції, переживання. Всі по-різному реагували на ці заняття з розслаблення. Хтось плакав, хтось сміявся, хтось був, немов під наркотиками. Я в навчанні робила акцент на дикції. Бо на сцені без кінця думала, чи правильно вимовляю, дихаю, й це дуже мене затискало.

Зараз маю офіційний статус. Дає можливість отримувати допомогу від держави, коли я без роботи. Для цього треба було напрацювати 507 годин на рік артистичної діяльності за гроші. Незважаючи на пандемію, у мене 2020-го було навіть більше таких годин.

Статус дозволяє легально залишатися у Франції. Можна оформити паспорт-талант.

Багато хто для цього знімається у кіномасовках, рекламі, кліпах. Попит є завжди. Єдиний раз взяла участь у масовці, бо дуже потрібні були гроші — це найгірший день мого життя. Зовсім не те, через що хотіла стати актрисою.

Під час карантину зареєструвала приватне підприємство — почала плести з бісеру прикраси. Заробила 200 євро і поки що облишила.

Зараз ви читаєте новину «"Треба постаратися, щоб глядачі встали для оплесків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі