пʼятниця, 12 вересня 2008 18:02

На форумі видавців найкращою книжкою визнали "Гамлета"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Режисер Роман Віктюк (другий зліва) із акторами на церемонії відкриття Форуму видавців на сцені Львівського театру опери й балету
Режисер Роман Віктюк (другий зліва) із акторами на церемонії відкриття Форуму видавців на сцені Львівського театру опери й балету

У Львові триває 15-й Форум видавців. У четвер увечері в Театрі опери та балету урочисто відкрили книжковий ярмарок і нагородили лауреатів конкурсу "Найкраща книжка форуму видавців-2008".

Перед входом до театру актриси їздять верхи. Запрошені поспішають сховатися від дощу.

— Небо плаче за Юрком Покальчуком, — каже про померлого 10 вересня письменника нардеп-"регіоналка" Ганна Герман, 49 років. — Прийшла в оперний після зустрічі з мером Львова Андрієм Садовим. Хочу збудувати в місті нову бібліотеку коштом фонду Колесникова.

На сцену виходить постановник церемонії Роман Віктюк, 71 рік.

— Хвилююся, тому вперше в житті буду читати, як губернатор, із папірця, — жартує. Називає організаторку Форуму Олександру Коваль "хохлушкою" та "нареченою".

— Енергії пані Коваль позаздрила б атомна електростанція, — запевняє мер Львова 40-річний Андрій Садовий.

Гран-прі здобула книжка "Гамлет, принц Датський" видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Із англійської її переклав Юрій Андрухович, а проілюстрував Владислав Єрко. Диплом у пишній рамці отримує директор видавництва 47-річний Іван Малкович.

— Окреме спасибі Вільяму Шекспіру, — радісно промовляє.

У Палац мистецтв на книжковий ярмарок людей запускають по кілька десятків. Решта чекають на вулиці. Всередині тісно й душно.

За квадратний метр платять 500 гривень

Кінорежисер Юрій Іллєнко, 72 роки, представляє свій роман у трьох книжках "Доповідна апостолові Петру".

— Це найкраща книжка на Форумі, — запевняє він. — Писав про себе. Я був у епіцентрі всіх подій українського кіно. У "Тінях забутих предків" працював оператором. Мій фільм "Криниця для спраглих" першим заборонили в СРСР.

Каже, що згадує в книжці режисера Сергія Параджанова, двох своїх дружин. Показує розкадровки, на яких малював епізоди майбутніх кінофільмів. На одному малюнку Параджанов жіночою груддю годує рибу.

— Це я намалював у рік смерті Параджанова.

Іллєнку протягують книжки для підпису. Митець завченим рухом малює на півсторінки лелеку.

— Це білий птах із чорною ознакою. У мене був такий фільм.

Біля стенду харківського видавництва "Фоліо" відбувається автограф-сесія 47-річного Андрія Куркова. Найбільше купують його новий роман "Нічний молочник". Хтось питає, чи підтримує держава письменників.

— Держава дає гроші Спілці письменників. Вони переважно йдуть на похорони й ліки, — іронізує Курков.

Форум триватиме до неділі. 625 видавництв платять організаторам за кожний квадратний метр площі 500 грн.

Зараз ви читаєте новину «На форумі видавців найкращою книжкою визнали "Гамлета"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі