вівторок, 02 квітня 2019 06:45

На фестиваль "Докудейс" запросили один російський фільм

На фестиваль "Докудейс" запросили один російський фільм
Фільм "Історія зимового саду" переміг у конкурсі "Доку/Україна" на фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс. Юа". Фото: travelling.docudays.ua

— У майбутньому документальне кіно буде виконувати роль психотерапевта. Вирішувати сімейні й глобальніші питання. Люди братимуть камеру, зніматимуть про себе фільм, розкриватимуть свої переживання. І таким чином вирішуватимуть особисті проблеми, — каже режисер Валентин Васянович, 47 років. Був членом міжнародного журі в номінації "Доку/Cвіт" на XVI фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс. Юа".

Головний приз отримала стрічка "Голоси моря".

— Мене зачарували тепло і любов, які йдуть від героїв, — продовжує Васянович. — Дія відбувається в кубинському рибальському поселенні ще за часів Фіделя Кастро. Місцеві масово і по кілька разів намагаються на плотах втекти до США. Вони пливуть до мрії, від тоталітарного режиму. Їх ловлять і повертають. Дізнався, що існував закон "сухих ніг і мокрих ніг". Якщо тебе зловили на березі, то залишають в Америці. Якщо у воді, то повертають на Кубу. Вразив головний герой Орландо, який не прагнув втекти з Куби. Він щасливий тут і зараз, незважаючи ні на що. Всім родичам і друзям говорив: ви втікаєте до кращого життя, але набагато більше залишите тут. Йому десь років під 50. Має молоду дружину, яка теж хоче потрапити до Штатів. Її повернули назад. У них четверо дітей. У фільмі є герой, якому вдається досягти своєї мрії. В Америці прибирає сміття вздовж дороги. Плаче і говорить, що правий був його друг, що на Кубі залишилися друзі і частина життя. Особисто мене кубинська історія емоційно не відпускала кілька днів.

Спеціальну відзнаку в конкурсі "Доку/Cвіт" та приз глядацьких симпатій отримала російська стрічка "Біла мама". Головна героїня Аліна має п'ять дітей і вирішила усиновити ще одного хлопчика. Він із дитячого будинку, дуже агресивно поводиться.

— Познайомилися з Аліною на пробах серіалу, де жінки самі про себе знімають кіно. Продюсери сказали, що вона занадто реальна для реаліті-шоу, — згадує 26-річна режисерка Зося Родкєвич. — Аліна тоді розказала, що хоче всиновити дитину. І ми стали знімати це. Жінка родом із містечка Синява Київської області. Приїхала в Москву вчитися, там вийшла заміж за ефіопа, народила дітей. Потім з чоловіком розлучилися. Зараз живе в Підмосков'ї. Коли взяла з дитбудинку Даню, він не сприймав нову родину. З усіма сварився. Лише в кінці адаптувався. Для мене це кіно про любов, мужність і силу. Незважаючи ні на що, героїня любила хлопця і робила все, щоб він став нормальним. Коли Даня побачив фільм, дуже переживав. Було соромно, що так ображав маму. В школі розказує, що він просто актор, і це художній фільм. Наше кіно — єдиний російський фільм, який запросили цього року на Докудейс.

В конкурсі "Доку/Україна" брали участь п'ять стрічок. Перемогу отримала "Історія зимового саду".

— Наш фільм розповідає про тропічний павільйон на київській ВДНГ і його завідувачку, яка там працювала 45 років, — розповідає режисер Семен Мозговий, 26 років. — Її попросили піти на пенсію. Жінка не змогла це прийняти. Намагалася всіляко залишитися в павільйоні, зберегти свою владу. Ще певний час ходила туди працювати. Це історія про кожного з нас. У героїні можна побачити, як ми перебільшуємо свою незамінність. Як не можемо прийняти зміни.

Переможці фестивалю "Докудейс" отримали по 1,5 тис. євро — 49 тис. грн.

Загалом на конкурсі показали 76 фільмів із 38 країн світу, з них — 27 українських стрічок.

Із жовтня по грудень найкращі фільми "Докудейс" покажуть у більш як 200 містах України.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль "Докудейс" запросили один російський фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі