неділя, 21 травня 2006 19:08

На "Євробаченні" перемогли фінські монстри

Фінський гурт "Лорді" з піснею "Хард рок алілуя" переміг на "Євробаченні-2006", в ніч із 20 на 21 травня. Глядачі з восьми країн — Данії, Швеції, Норвегії, Естонії, Польщі, Великобританії, Ісландії та Греції — визнали його найкращим.

Голосування тривало 10 хвилин. За одного співака можна було проголосувати 20 разів. Після того лінію автоматично роз"єднувало. У цей час на 16-метровій сцені переможниця торішнього "Євробачення" грекиня Хелена Папарізу співала "Мамбу".

Вокалістові гурту "Лорді", 32-річному Млою Путаансуу, який виступає під псевдонімом Лорді, вручили приз "Євробачення" — скляний квадрат на чорній підставці та букет барвистих троянд і гербер.

Млой заснував групу у 90-х. "Лорді" співають мелодичний театральний хард-рок. Ходять у зроблених вручну костюмах монстрів — з рогами, копитами і сокирами. Одягати такий костюм треба кілька годин. Маску демона Путаансуу переробляє перед кожним виступом. Басист Окс та ударник Кіта переодягнуті у воїнів, гітарист Амен — у костюмі мумії, а клавішниця Ава виступає в образі мертвячки.

— Моїми кумирами завжди були "Кісс", "Сістер Твістер", Еліс Купер, — розповідає Млой Путаансуу. — Коли нам запропонували взяти участь у відбірному конкурсі на "Євробачення", половина групи назвала це дурницею. Але друга половина сказала, що два безкоштовних телеефіри допоможуть розкрутці нашого альбому "Апокаліптика".

Клавішниця Ава виступає в образі мертвячки

Дехто з фінів протестував проти виступу "Лорді" на "Євробаченні". Гурт вимагали замінити кимось із співаків, що виконують фольклорні балади.

— Треба відрізняти театр від дійсності, — каже Лорді. — Люди бачать картинку в журналі й думають, що на ній зображений сатаніст, адже в нього роги на голові. Але за такою логікою і корова — від диявола. Щоб нас звинувачувати, треба погано знати англійську. Ми ж співаємо, що "Диявол зазнав поразки".

Популярність прийшла до гурту 2002 року з піснею "Ти любиш монстра?". Через рік "Лорді" записали хіт "Диявол зазнав поразки". Останній альбом групи, куди входить пісня "Хард рок алілуя", розійшовся накладом у 15 тисяч.

— Я дуже горда за свою країну, хоча музика "Лорді" — не для мого покоління, — сказала "ГПУ" надзвичайний посол Фінляндії в Україні Лаура Рейніля. — Я не слухаю їх для душі, для себе. Але на "Євробаченні" вони перемогли, бо різко відрізнялися від усіх інших. І пісня в них абсолютно нетипова для "Євробачення". А головне, що у нас, фінів, чудове почуття гумору. І Європа це оцінила.

Друге місце зайняв росіянин Діма Білан із піснею "Я ніколи тебе не відпущу". Тепер його прізвищем назвуть вулицю на батьківщині співака — в місті Усть-Джегута, що в Карачаєво-Черкесії.

21-річна представниця України Тіна Кароль посіла сьоме місце. Найкращою її визнали тільки португальці, від яких отримала12 балів.

Тіна казала, що везе до Афін серце на радіоуправлінні з фабрики Девіда Копперфілда. Серце мало впасти співачці на руки під кінець пісні "Покажи мені свою любов". Але ні у півфіналі, ні в фіналі його не було. "ГПУ" зателефонувала Тіні у Грецію:

— Як Бог дав, так і сталося, — відповіла вона втомлено і передала слухавку своєму продюсерові Олегу Чорному.

— З берлінським заводом Девіда Копперфілда ми домовлялися через посередників у Москві, бо в Україні його представників немає, — розповів Олег. — Посередники обіцяли, що серце буде. Ми навіть заплатили за нього тризначну суму. Врешті нам подзвонили з Німеччини і сказали, що серце привезуть 21 травня. Але ж конкурс відбувався 20-го!

— Тіна виглядала достойно, — запевняє "ГПУ" співачка Асія Ахат. — Але на "Євробаченні" головне шоу, а не те, як голосно і красиво ти співаєш. Таке шоу зробив Діма Білан. Я бачила його на "Новій хвилі" в Юрмалі. І це два різних Діми. Менше ніж за рік він дуже виріс. Фіни — страшне видовище. Але в них сильна пісня.

— Сьоме місце — вже перемога, — прокоментував "ГПУ" виступ Тіни Кароль Олександр Пономарьов, який представляв Україну на "Євробаченні" три роки тому. — Серед хлопців, які співали "мєдляки", вона виглядала свіжо. Тіна не виділялася чимось особливим, але зі свого номера витиснула все, що могла.

Серед хлопців, які співали мєдляки, Тіна виглядала свіжо

Перед виступом Кароль передали корзину рожевих троянд від Віктора Ющенка. Брат Тіни прислав їй есемеску з віршиком: "Україно, рідний край, за Тіночку вболівай".

Соліст гурту "Харі Мата Харі" з Боснії та Герцеговини Харі Варешанович заспівав баладу "Лейла" і зайняв третє місце. Виступав у супроводі баяна, скрипки, барабана, гітари та банджо.

Міхай Трайстаріу з Румунії виборов четверте місце. Він бере п"ять октав. За це потрапив до "Книги рекордів Гіннеса".

П"ятою стала шведська співачка Карола. 15 років тому вона перемогла на "Євробаченні".

Гурт "Ел Ті Юнайтед" із Литви заспівав речівку "Ми — переможці "Євробачення" і зайняв шосте місце. Кілька тижнів тому гурт відкрив сайт www.winnersofeurovision.com, що в перекладі означає "переможці Євробачення". Організаторам "Євробачення" прийшло багато листів, де через це пропонують не допускати литовців до конкурсу.

Уперше цього року брала участь у "Євробаченні" Вірменія. Андрій Овнанян (сценічний псевдонім Андре) взяв восьме місце.

А 48-річна грекиня Анна Вісі з баладою "Все" стала дев"ятою. Анна вдруге брала участь у "Євробаченні". Її вважали фавориткою. 24 роки тому вона представляла Кіпр і зайняла п"яте місце. Десяте місце зайняв ірландець Браян Кеннеді. Шість років він працював із легендарним британським гітаристом Ван Моррісоном. Виступав на концертах із америкаським рок-н-ролльником Бобом Діланом та "королем соулу" Реєм Чарльзом. Торік Браян був єдиним співаком, якого запросили на похоронну церемонію легенди світового футболу Джорджа Беста.

"Євробачення" у 38 країнах дивилися приблизно 100 млн глядачів.





Наступний конкурс відбудеться у столиці Фінляндії Гельсінкі. До фіналу "Євробачення-2007" увійшла перша десятка цьогорічного конкурсу:

Фінляндія...........................................292 бали

Росія............................................................248

Боснія і Герцеговина...................................229

Румунія.........................................................172

Швеція..........................................................170

Литва............................................................162

Україна.........................................................145

Вірменія........................................................129

Греція............................................................128

Ірландія..........................................................93

Не братимуть участі у відбірному півфіналі й представники країн-засновниць "Євробачення": Німеччини (цього разу посіла 15 місце), Великої Британії (19-те) , Іспанії (21-ше) та Франції (22 місце). На останньому — 24-му — місці серед цьогорічних фіналістів опинилася Мальта з результатом 1 бал. Усього в "Євробаченні-2006" взяло участь 38 країн.





Як голосували за Україну

 10 балів
 Росія, Білорусія, Вірменія
 8  Туреччина, Молдова
 7  Литва
 6  Ізраїль, Ісландія, Кіпр і Польща
 5  Андорра, Боснія і Герцеговина, Латвія, Греція, Естонія і Македонія
 4  Хорватія
 3  Болгарія, Румунія, Іспанія
 2  Мальта, Монако, Сербія і Чорногорія, Словаччина і Фінляндія
 1  Нідерланди, Ірландія і Швеція
Вісім країн — Албанія, Бельгія, Велика Британія, Данія, Німеччина, Норвегія, Франція і Швейцарія — не відзначили Україну жодним балом.


Як голосувала Україна

Росія   12
 Боснія і Герцеговина  10
 Вірменія  8
 Фінляндія  7
 Швеція  6
 Литва  5
 Латвія  4
 Норвегія  3
 Ірландія  2
 Румунія  1
Зараз ви читаєте новину «На "Євробаченні" перемогли фінські монстри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі