понеділок, 11 січня 2010 17:21

Мер Харкова викреслив Сергія Жадана зі списку на літературну премію

Автор: фото з сайту www.artvertep.dp.ua
  Збірка творів харківського письменника Сергія Жадана ”Гімн демократичної молоді” очолила список творів, рекомендованих до читання в Німеччині
Збірка творів харківського письменника Сергія Жадана ”Гімн демократичної молоді” очолила список творів, рекомендованих до читання в Німеччині

Збірка творів харківського письменника 35-річного Cергія Жадана "Гімн демократичної молоді" посіла перше місце в переліку новинок, рекомендованих до читання в Німеччині. Книжка випередила "Анну Кареніну" Толстого, яка на сьомій позиції. Рейтинг склала німецька телерадіокомпанія Sudwestrundfunk, яка 30 років визначає рекомендовану до читання літературу.

— Книжка лірична, експресивна й має щось від анархізму, — каже голова експертної комісії 43-річна Іріс Радіш. — Це історія про Україну 1990-х, у період трансформації суспільства. Герої Жадана мають витончені бізнес-ідеї: хтось відкриває бюро ритуальних послуг, хтось продає візи й проституток. Для нашого читача це цікаво завдяки контрасту між розміреним життям німців і трохи хаотичним — в Україні.

За тиждень до цього мер Харкова 40-річний Михайло Добкін викреслив Жадана зі списку 29 митців-претендентів на премії міськвиконкому. Пояснив: під час помаранчевої революції він спалив книжку колишнього екс-губернатора Євгена Кушнарьова "Сто шагов по Харьковской земле".

Узимку 2004-го Жадан був комендантом харківського наметового містечка. Каже, до нього підійшов тодішній голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов. Вручив свою книжку. Сергій обіцяв її прочитати.

— Того вечора Жадан розпалював нею грубку, — говорить Михайло Добкін на засіданні міськвиконкому. — Книжки спалювали за інквізиції, фашизму й помаранчевої революції.

Письменник не заперечує, що спалив видання. Каже, хотів зігріти "майданівців".

Є злочини гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад, не читати їх

— Мені невелике задоволення з рук Добкіна взагалi щось отримувати, — говорить він "ГПУ". — Мені ні Кушнарьов не подобався, ні Добкін. Це ганьба, що влада плутає літературу з політикою.

Про викреслення свого прізвища зі списку Жадан дізнався в Німеччині. У Франкфурті готують нове видання його творів. В Україну повернувся після Нового року. Тоді й оприлюднив відкритого листа харківському мерові.

— У мене вже є почесна грамота з вашим підписом. Мені її дали два роки тому. Ви ще особисто мали її вручати, — пише у листі. — Але чомусь не прийшли (можливо, дельфінарій будували, не знаю). Нагородили мене тоді "за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм". А головне — за "вагомий особистий внесок у розвиток і пропаганду вітчизняної книги та підвищення культурного рівня мешканців м. Харкова". Буде нагода — подивіться, там у слові "есеїст" зроблено дві помилки.

У грамоті чиновники написали "ессеіст".

— Кандидатів висуває фонд Бориса Чичибабіна, а гроші на премію дає міська влада, — пояснює вдова поета-шістдесятника Лілія Карась-Чичибабіна, 70 років. Вона керує фондом пам"яті свого чоловіка. — Якийсь абсурд: фонд — висунув, а мер — викреслив. Гадаю, є злочини гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад, не читати їх.

— Смішно, коли влада реагує на вчинки митців феодальними методами, — каже письменник 49-річний Андрій Курков. — Це нагадує дитсадок, коли слухняним дітям дають цукерку, а неслухняних ставлять у куток. Думаю, для Жадана ця премія не надто важлива. А Добкін знищив мінімум репутації, який мав.

Зараз ви читаєте новину «Мер Харкова викреслив Сергія Жадана зі списку на літературну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі