вівторок, 04 червня 2013 00:45

Луценко купив книжку про політв'язня

35 тис. читачів за дев'ять днів відвідали столичний Мистецький Арсенал. Тут до 1 червня тривав ІІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". У ньому взяли участь понад 200 видавництв, приїхало 35 закордонних митців. Відбулося близько 300 подій.

— Ой, накупила всього потроху: дитячих, кулінарних книг, для рукоділля, — киянка 62-річна Людмила Макарівна швидко йде від стенду до стенду в суботу, в останній день фестивалю. — Тут ажіотаж — розпродували по 15 гривень альбоми про художників. Так вони 60 коштують. Ось придбала Ренуара, — жінка дістає книжку із чорної торби, напханої книжками. Всього взяла 16 видань. Витратила понад 200 гривень. — А це — про книжки, вирізані з дерева. Дуже люблю робити щось руками, особливо старі дитячі книги відновлювати. Дочка каже, що скоро з дорослими мені не буде про що розмовляти. Бо маю інтереси 10-річної дівчинки. Купила внучці маленькі книжечки із тваринками. Їй півтора року, ще не читає. То взяла такі, щоб погортати, розірвати і до рота взяти.

Прямує до стенду видавництва "Фоліо". Бере книгу Германа Гессе "Гра в бісер" і кладе назад.

— Беріть! Це хороший переклад Євгена Поповича. Він найкраще перекладає з німецької, — переконує 80-річна Галина Лозинська. Із пакета витягає роман Вальтера Скотта "Айвенго" від видавництва "Країна мрій". — Спеціально купила, писатиму розгромну статтю. Жахливий переклад, пишуть: "Який зрошується річкою Дон" або "простиралася". І це тільки на першій сторінці. Похабно переклали з російської, а не з оригіналу. Тому багато кальки лишилося. Із чоловіком Юрієм Лісняком ми колись переклали цей роман для "Веселки". Я 38 років пропрацювала у Державному літературному видавництві, нині "Дніпро". Колись воно входило до п'ятірки найбільших у світі. Випускало на рік 50 найменувань тільки зарубіжної літератури. Наші перекладачі знали по три мови, був один, що володів хінді й урду. Я єрунду всяку перекладала з німецької та польської. А сьогодні не думають про читача.

Після обіду третина видавництв збирають свій крам у коробки. Біля стенду "Нора-Друк" триває торгівля.

— Добре йшли детективи, — розповідає директор видавництва Елеонора Сімонова, 53 роки. — Також презентували збірку новел Ірен Роздобудько "Зроби це ніжно", то продали 120 книжок по 45 гривень. Ще зробили перед-прем'єру майбутньої книжки Юрія Макарова "За чверть десята". Пише там про викладача англійської середніх літ. Плануємо видати її у вересні.

Поряд зі стендом "Меридіан Черновіц" складає стільці директор видавництва "Книги-ХХІ" Василь Дроняк, 38 років.

— Цьогоріч на Арсеналі кращі експозиції, більше видавництв і подій. Ми от вином вгощали на винно-поетичних вечорах. Зіркою форуму була Ада Роговцева. На її двох зустрічах було найбільше людей. Видала автобіографічну книгу "Свідоцтво про життя". Продали більше сотні примірників за 120 гривень. Із "меридіанівських" видань найбільше купували Андруховича і Забужко. Із наших — Олександра Бойченка, Василя Кожелянка. Заради експерименту привезли на форум 10 німецькомовних книжок Кобилянської. На диво, всі продалися.

На четвертий день фестивалю отримали новинку Вернона Креса "Зекамерон ХХ". Це мемуари високоосвіченого австрійця, який провів дитинство у Чернівцях. Коли совєти визволили Буковину, його відправили на Колиму. Там 20 років у таборах проходив усе це пекло. Проте лишився оптимістом і описав свої пригоди з іронією. Це треба всім прочитати, щоби знову такого в Україні не допустити. Продали 24 примірники. Один купив Юрій Луценко. Приходив до нас із Яценюком. Арсеній Петрович ще взяв Ігоря Померанцева "Чернівці" і "Мистецьку Буковину".

Дев'ять днів — забагато для такого фестивалю. Видавці стомлені. У будні приходило мало відвідувачів. Вхід коштував 20-50 гривень. Торік восени тут торгівля йшла краще. Мабуть, на кінець травня люди думають про відпустки.

Понад 7 тис. книжок 1 червня організатори фестивалю передали дитячим лікарням. Протягом тижня казки й підручники дарували видавці та гості Арсеналу.

Зараз ви читаєте новину «Луценко купив книжку про політв'язня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі