пʼятниця, 25 січня 2013 07:00

Кшиштоф Зануссі має дев'ять собак

Кшиштоф Зануссі має дев'ять собак
Фото: press.org.ua

— Должен вас всех сфотографировать, жебы моя жена то увидела, — польський режисер 73-річний Кшиштоф Зануссі дістає старий фотоапарат із кишені. Робить знімок гостей столичної книгарні "Є". Тут презентують український переклад книжки Зануссі "Час помирати". Вийшла в харківському видавництві "Фоліо".

— У книжці є розділ "Моя Україна", — продовжує режисер польською. Дописав його спеціально для цього видання. — Це не натяк, що я загарбник. Маю італійське коріння. Коли ви різалися з ляхами, то я був під Венецією.

Режисер вбраний у діловий костюм. На обличчі — засмага.

— Нещодавно мав лекцію в Китаї. Один зі студентів запитав, чи мені соромно з того, що такий засмаглий, — сміється Кшиштоф Зануссі. — Мабуть, думаєте, що собі десь відпочиваю, а вам доводиться працювати. Тільки повернувся з подорожі Індійським океаном. Але я багато працюю, бо більше нічого робити.

Назва книжки "Час помирати" не означає, що збираюся на той світ. Дуже люблю життя. У Біблії апостол Павло каже: треба щоб стара людина померла, аби народилася нова. Всі мусимо позбутися мислення радянської людини. Нещодавно мене питали про різницю між поляками і росіянами. Росіяни вдячні губернаторові, бо він збудував лікарню і дорогу. Я не вдячний, бо чиновник за мої гроші їх будує і йому платять зарплату з бюджету.

Режисер чхає. У залі вигукують "Правда!".

— Моя дружина родом із Вінниччини. Вона є трохи і полькою, і українкою. Заразила мене любов'ю до України. Наше подружжя вдале. Для митців це складно. Кохання — це радше не почуття, а щоденна праця. Дружина мене контролює і обмежує моє самолюбство. У нас великий дім і дев'ять собак. Запрошую ваших театральних акторів жити у нас, коли готую вистави. З ранку до ночі репетируємо. Так вистачає три тижні на підготовку хорошої п'єси. Дружина вже знає, що кому готувати.

2008 року Кшиштоф Зануссі зняв картину "Серце на долоні". У ньому актор Богдан Ступка зіграв олігарха. Картина ще не була в прокаті в Україні.

— Богдан у фільмі розмовляє з акцентом. Польському глядачу здається, що герой Ступки приїхав десь зі сходу. Я хотів би, щоб фільм показали в Україні. На жаль, мої продюсери не встигли зробити український дубляж із самим Ступкою. Можливо, це зробить Остап Ступка. Він та його син Дмитро теж зіграли у "Серці". Ступки — це звична династія акторів. Як у Штраусів — музичний, так у Ступок акторський талант переходить із покоління в покоління.

Зараз ви читаєте новину «Кшиштоф Зануссі має дев'ять собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі