пʼятниця, 02 вересня 2011 00:30

Капранови видали спогади зґвалтованої дівчини

Автор: фото З САЙТА WWW.vsiknygy.net.ua
  Книжку німкені Ґабі Кьопп ”Чому я народилася дівчинкою?” ілюстрували фотокопіями її щоденника
Книжку німкені Ґабі Кьопп ”Чому я народилася дівчинкою?” ілюстрували фотокопіями її щоденника

30 серпня у столичній книгарні "Є" видавництво "Зелений пес" представило книжку німкені 82-річної Ґабі Кьопп "Навіщо я народилася дівчинкою?". У ній авторка згадує, як її ґвалтували радянські солдати під час Другої світової війни.

— У книжці немає сексу, — каже видавець Віталій Капранов, 44 роки. — Коли Червона армія окупувала Східну Пруссію, дівчинці було 15 років. Згодом вона захотіла розповісти батькам, що стала жертвою сексуального насильства. Вони наказали мовчати — боялися знати правду.

У книзі є фотокопії щоденника, фотографії юної Кьопп. На знімку в посвідченні видно, що вона виправила рік народження з 1929-го на 1931-й. Хотіла видаватися молодшою. Думала так уникнути сексуальних домагань.

— Найбільше мене вразив момент, коли радянські воїни рискають по бараку, де переховуються німці, — розповідає журналіст Вахтанг Кіпіані, 40 років. — І порядні німкені виштовхують до червоноармійців наймолодшу серед них 15-річну Ґабі.

Ґабі Кьопп два роки тому оприлюднила записи.

— Після прочитання книжки я подумав: слава Богу, що ніхто з моїх дідів не воював, — говорить Кіпіані. — Бо він міг бути однією з тварин у радянській формі, про яких пише Ґабі. Хоча не всі радянські воїни були такими.

Віталій Капранов розказує, що про сексуальні злочини червоноармійців писав у щоденниках Олександр Довженко. Ці тексти не були видані.

— Тепер я розумію, чому гуморист Павло Глазовий по поверненні з фронту всі свої бойові нагороди пороздавав пацанам. Він ніколи не говорив про війну, бо бачив правду.

Сотні тисячі зґвалтованих німцями українок, білорусок, єврейок ігнорувала радянська історія. На Нюрнберзькому процесі цієї теми не чіпали, бо німцям було б чим відповісти.

Книжка вийшла накладом тисячу примірників. Має 167 сторінок. Коштує 59 грн.

Зараз ви читаєте новину «Капранови видали спогади зґвалтованої дівчини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі