вівторок, 04 грудня 2007 17:41

Гурт "Божичі" зняв на народну пісню кліп

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  На презентації кліпу гурту ”Божичі” Петро Гончар, чоловік Ніни Матвієнко, частувався продукцією спонсора-винороба
На презентації кліпу гурту ”Божичі” Петро Гончар, чоловік Ніни Матвієнко, частувався продукцією спонсора-винороба

Презентація кліпу "Да просив мене Герасим" гурту "Божичі" відбулася в понеділок у столичному кінотеатрі "Кінопанорама".

Багато гостей у вишиванках, є кілька парубків з "оселедцями" на голові. На маленькому столику при вході лежать усі три альбоми "Божичів".

— Можна брати? — запитують щойно прибулі. Почувши, що кожен диск коштує 20 грн, крутять альбоми в руках, потім переважно кладуть на місце і прямують у хол. Там відбувається частування від спонсора кліпу — компанії-винороба. Гості охоче замовляють вино й горілку. Поруч — канапки з сиром. Білі стіни холу розписані портретами знаменитостей. Є автографи від Маргарити Криніциної, Юрія Іллєнка, Івана Драча, Юрія Андруховича, Ольги Сумської.

"Божичі" вісім років виконують давні українські пісні. Їздять селами, збирають автентичний фольклор. На стінах — фотогалерея з їхніх експедицій. Петро Гончар, чоловік Ніни Матвієнко, зацікавлено розглядає знімки селянок у народних строях. Смакує червоне вино.

— Це перший кліп, знятий в Україні на народну пісню, — пояснює керівник ансамблю "Божичі" Ілля Фетисов, 30 років. — Він анімований. Розповідається про невдале сватання сільського парубка на ім"я Герасим, якого майстерно зіграв наш "божич" Валера Гладунець. Основні події цієї сумної історії передані засобами мультиплікації.

Кліп "Да просив мене Герасим" знімали у Музеї народної архітектури й побуту в Пирогово під Києвом. Робота тривала майже рік.

Перед сценою — виставка народних костюмів. До мікрофона виходить Анна Сушко із села Пуста Гребля Коропського району на Чернігівщині. Вона також у народному строї. Розповідає, що "Божичі" зверталися до неї по консультацію. У кліпі обігруються сільські вечорниці кінця XIX — початку XX ст.

— Ми запитували Анну Іванівну, чи сплять парубки з дівчатами після вечорниць, — сміється Фетисов. — Вона сказала, що ні. Хоча на Полтавщині, куди ми їздили з експедицією, нас запевняли, що "таке трапляється".

Ми запитували, чи сплять парубки з дівчатами після вечорниць

Анна Сушко пропонує присутнім станцювати старовинний танець "Баламут". Мій сусіда підводиться з місця і кружляє у парі з Анною Іванівною. Компанію їм складають учасники ансамблю "Божичі". Підходить лідер "Мандрів" Фома, 35 років. Сідає поруч. Каже, що кліпу ще не бачив, але дуже любить те, що роблять "Божичі".

— Заходь у "Кінопанораму", я тут, на другому поверсі, — каже комусь тихенько по телефону.

Відео показують іще двічі.

— Супер! — сміється Фома.

Учасники ансамблю виконують народні пісні.

— Не можна співати таких пісень і не їздити селами, — розповідає "ГПУ" Ілля Фетисов. — Крім музики і слів, у цих піснях є ще й особливе мислення. Щоб його зрозуміти, треба спілкуватися з цими людьми. Переважно їздимо влітку. Інколи на байдарках. Я росіянин, хоча у бабусі українське коріння — вона з Кубані. Не важливо, хто ти за національністю. Якщо живеш в Україні, то це твоя рідна культура.

Прошу пригадати кумедні моменти під час роботи над кліпом.

— От для сцени з гарбузом, приміром, довелося робити кілька дублів. Хотіли, щоб гарбуз розбився як слід. Позичили у місцевої господині курей і козу. Думали, що на кілька годин, а працювали до вечора. Жінка вже почала хвилюватися: "Де мої кури?".

Продюсер гурту, керівник центру "Габрі" Арміне Габріелян хоче запропонувати кліп вітчизняним телеканалам. Але не дуже вірить в успіх. Каже, що запрошувала на зйомки музичний канал "М1". А там відповіли, що "Божичі" в них у "чорному списку".

Арміне говорить вишуканою українською. Вона народилася в Нагорному Карабасі, а мову вивчила самотужки, готуючись до вступу в Києво-Могилянську академію.

— Я показала цей кліп на найбільшому світовому музичному ярмарку "Womex" у Сивільї, — продовжує. — Ним зацікавилися представники 20 країн. Наша автентика цікава світові.

Загалом на анімаційні роботи для кліпу витратили $3200. Іще $2 тис. заплатили за самі зйомки. Фінансову підтримку надала фірма з нерухомості, назву якої просять не називати.

Зараз ви читаєте новину «Гурт "Божичі" зняв на народну пісню кліп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі