пʼятниця, 03 вересня 2010 08:29

"Гогольфест" переїхав на студію Довженка

Автор: фото з сайта www. teatre.com.ua
  Влад Троїцький обіцяє, що на відкритті буде шоу, якого Україна ще не бачила
Влад Троїцький обіцяє, що на відкритті буде шоу, якого Україна ще не бачила

— Зараз в Україні немає стратегії культурного розвитку, — каже президент фестивалю "Гогольфест" 46-річний Влад Троїцький. — Міністерство культури, яке за радянських часів займалося ідеологією, не змінилося. Тому в нас не знають, що просувати і які пріоритети.

Із Владом Троїцьким зустрічаємося в приміщенні театру "Дах" у багатоповерхівці на столичній вул. Велика Васильківська. Розмовляє російською.

— Режисери, художники, композитори — ці люди мають формувати зовнішній і внутрішній імідж країни. Але в нас вони мало на що впливають. Якщо подивитися сотню найвпливовіших людей в Україні, там три чи чотири митці. Жодного композитора, письменника чи вчителя. Але ж ніхто не пам"ятатиме прем"єр-міністра чи міністра через 10 років!

Проблема в тому, що люди живуть із відчуттям тимчасовості. Кожен почувається квартирантом, не готовий робити щось серйозне, довготермінове. Максимум — косметичний ремонт. Людина в селі думає, як би переїхати до райцентру, звідти — до обласного центру, тоді до Києва, далі в Москву чи Лондон. Бо не бачить перспективи на своєму місці. Оця тимчасовість — це найстрашніше.

55 людей будуть летіти в небі спільно з театром

Що може реанімувати культуру?

— Мені не подобається слово "реанімувати". Потрібно народжувати свіже. Орієнтуємося на молодих, які створюють нове. Тому ми створили ЛСД — лабораторію сучасної драми. Любко Дереш запустив "Літреактор", проект молодих прозаїків. Ми хочемо перевести наш фестиваль на цілорічне освітнє функціонування. Намагаємося довести, що в нашій країні можна робити такі серйозні проекти, як "Гогольфест", за які ні перед ким не соромно.

Чому фестиваль переїхав із "Мистецького арсеналу" до кіностудії Довженка?

— Наскільки я розумію, в "Арсеналі" запланували ремонт. Нова дирекція повідомила, що заради фестивалю його не зупинить. Здається, там лагодять дах. Але я навіть вдячний цій історії. "Арсенал" — це майже катакомби, завод із відчуттям готичного храму. Кіностудія Довженка — парк, відкритий простір під небом. Паркова свідомість мені зараз ближча.

Виставлятимете полотна художників просто неба?

— Ми не показуватимемо живопису. Відсутні стіни, освітлення, щоб вішати картини. Покажемо інсталяції, відеоарт, медійні проекти — незвичні для глядача. Понад 100 художників беруть участь. Приходьте на Майдан на відкриття, воно відбудеться 4 вересня. Такого рівня шоу в Україні ще не було. Легендарний іспанський театр "Ла фура дель баус" — це сітка з 55 людей, що будуть летіти в небі спільно з театром "Дах". Грандіозне відео, музика. 5 вересня відкриється кіностудія, вхід вільний. Буде велика дитяча програма. Квитки на театральні вистави коштуватимуть 40–50 гривень, на великі концерти — до 100.

Зараз ви читаєте новину «"Гогольфест" переїхав на студію Довженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі