вівторок, 22 травня 2007 16:57

"Гаррі Поттера" визнали кращою книгою останніх 25 років

Роман Джоан Роулінґ "Гаррі Поттер і філософський камінь" читачі британської газети "Телеграф" назвали кращою книгою останніх 25 років. Це перший роман про хлопчика-чарівника. Книгу видали 1997-го. Героїв, схожих на Гаррі Поттера, у світовій літературі не було.

На цвинтарі недалеко від столиці Ізраїлю Тель-Авіва є могила 19-річного рядового Королівського полку Великобританії Гаррі Поттера — тезки літературного персонажа. Завдяки творчості Роулінґ могила привабила тисячі туристів. Її внесли до офіційного списку визначних пам"яток Ізраїлю.

Усього романів про Гаррі Поттера сім. Восьмий вийде 21 липня цього року.

Серед найпопулярніших книжок британці назвали і "Код да Вінчі" американця Дена Брауна. В романі йдеться про вбивство мистецтвознавця з паризького музею Лувр. Чоловік на підлозі пише кров"ю напис про Мону Лізу. Злочин розслідують донька мистецтвознавця та гарвардський професор. За цією книжкою голлівудський режисер Рон Говард зняв однойменний фільм. Коли стрічку показали в кінотеатрах, працівники Лувру почали вимагати $ 150 надбавки до зарплатні. Мовляв, пильнуючи полотно "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі, вони відчувають постійний стрес. Адже після показу фільму відвідувачів музею стало ще більше. І туристи намагаються, як у фільмі та книжці, вкрасти картину й втекти з нею через вікно музейного туалету.

Також серед кращих книжок британці назвали "Щоденники гейші" американця Артура Голдена. Це історія знаменитої гейші ХХ століття Нітти Сайюрі. 2004 року роман став бестселером у Європі та США. 2005-го режисер Роб Маршалл зняв по ньому фільм "Мемуари гейші". Стрічка отримала премію Американської кіноакадемії "Оскар" за кращу операторську роботу.

У десятку найкращих книжок входить також "Молитва про Оуена Міні" американського письменника Джона Ірвінга. Це розповідь про 11-річного підлітка Оуена, який убив матір кращого друга. А потім змусив його повірити в Бога. Відзначили й детектив "Ім"я рози" італійського письменника Умберто Еко, фентезі "Північне сяйво" і "Колір магії" британців Філіпа Пуллмана та Террі Пратчетта.

Зараз ви читаєте новину «"Гаррі Поттера" визнали кращою книгою останніх 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі