понеділок, 31 березня 2008 16:32

Французькі дипломати з"їли восьмиметрову скульптуру

Фестиваль "Французька весна" розпочався в суботу в павільйоні "Київська троянда" в столичному Хрещатому парку. На фуршет запросили дипломатів із французького посольства. Там вони з"їли їстівну скульптуру, яку за два дні виготовила французька скульпторка Дороте Сельц, 61 рік.

Скульптура у формі трьох трикутників, верхівки яких схрещуються під стелею, зроблена з пінопласту. Кожен бік трикутників вимащений кольоровою їстівною пастою: блакитною, рожевою та жовтою.

— Це моя найбільша скульптура, — розповідає Сельц. — Щоб зробити пасту, використали 200 кілограмів яєчного порошку та цукрової пудри. Розвели порошок водою й додали барвників. Пасту можна їсти, — Дороте бере пальцем суміш зі стіни і злизує її.

У пасту скульпторка повштрикувала дерев"яні шпажки й нанизала на них їжу.

— Спеціально ознайомилася з українською кухнею, щоб знати, з чого робити скульптуру, — розповідає вона. — Є сало з чорним хлібом, м"ясо, овочі, сир із лимоном. Хотіла ще оселедець додати, але він має надто сильний запах і швидко псується.

Хотіла ще оселедець додати, але він має надто сильний запах

Після фуршету під аркою Дружби народів французькі акробати показали повітряну виставу "Ловці місяця" — про принца, який шукав Місячну красуню. Актори возили серед натовпу візки, до яких тросами були прикріплені 5–7-метрові надувні ляльки.

— Це ніби театр маріонеток, — пояснює 29-річна Вікторія П"явка із Французького культурного центру. — Але в театрі актори смикають за мотузки й керують ляльками згори, а тут навпаки — знизу.

Спочатку в небі з"явився надувний човен та куля, яка символізує місяць. На човні — принц. Місяць, на якому сидить красуня, постійно тікає від нього. Потім з"являються величезні яскраві риби. Вони плавають небом, допоки їх не розганяє дракон. Згодом виринає ще одна лялька — рожева креветка з чотирма жіночими грудьми.

— Боже, що воно таке? — запитує якась дівчина у хлопця. — Ой, диви, що вони роблять! Да це ж дракон із тим страховиськом кохається, — захоплено кричить.

Глядачі регочуть.

Потому в небо піднімають декілька надувних голів, із шістьма обличчями кожна, і якийсь час літають довкола місяця. Далі зловити місяць намагається велика надувна рука. Також без успіху. Укінці знову з"являється хлопець на човні. Коли таки підлітає до Місячної красуні, починається феєрверк.

Зараз ви читаєте новину «Французькі дипломати з"їли восьмиметрову скульптуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі