пʼятниця, 08 квітня 2011 07:00

Євген Матвєєв намалював бандуриста на Марсі

5 квітня у столичному "Мистецькому арсеналі" відкрили виставку "Космічна Одіссея". Її приурочили до 50-річчя першого польоту людини в космос. Показують роботи 130 українських і 10 іноземних художників.

За годину до відкриття четверо хлопців монтують скульптуру російського художника 49-річного Олега Кулика "Космонавт". Оранжева фігура висить під стелею. Один із працівників розмотує 100-метрову  пуповину-шланг.

— Цю роботу зробив 2003-го, — художник говорить російською. Мовляв, українською виходить дуже смішно. — Космонавт одягнений у костюм, який носив радянський льотчик Володимир Джанібеков. Засушену людську голову взяли в анатомічному музеї. Розмочили її в розсолі з медом. Потім покрили тонким шаром воску. На лобі шкіра трохи розійшлася, тому наклали шов. Робота подобається всім, хто не був у космосі. Вони тішаться спогляданням космонавта, який ніколи не злетить.

— Лягай, бо вже злітає, — київський скульптор Олег Пінчук, 50 років, тягне відвідувачку виставки до своєї інсталяції "Реді-мейд". Це  двоспальне ліжко.

— Треба міцно заплющити очі й уявити, що летиш у відкритий космос. Політ триватиме 8 хвилин, ніякої шкоди здоров'ю не завдасть. Для інсталяції використав готове ліжко. Зараз серед європейських художників дуже модно застосовувати у творчості готові об'єкти. Учився цього мистецтва в Швейцарії. Після виставки ліжко відвезу в магазин.

Письменник 62-річний Богдан Жолдак розхвалює роботу Євгена Матвєєва "Перша людина на Марсі". На полотні намальований бандурист  у костюмі космонавта. Він сидить на лаві посеред марсіанських кратерів. Поряд лежать гарбуз і сумка з фотографіями. За спиною бандуриста прапор України.

— Біля цієї роботи фотографуються найбільше людей, — зауважує Богдан Олексійович. — Картина пророча. Можновладці забирають у нас землю. Скоро матимемо лише марсіанську поверхню і бандуру.

Київському мистецтвознавцю 52-річному Олексієві Титаренку виставка не сподобалася:

— Тема космосу потребує грандіозних проектів, а тут домінують маленькі людські роботи. Сподобався хіба що 25-метровий тунель Олексія Сая. Усередині відчував себе, наче у фантастичному фільмі "Соляріс" режисера Андрія Тарковського.

На вулиці біля входу стоїть велика срібляста куля. Це космічний корабель "Восход-2", наданий Євпаторійським космічним музеєм.

— Хотіли зробити його центральним експонатом, та він не проліз у двері, — говорить директорка "Мистецького арсеналу" 37-річна Наталія Заболотна. — Треба було зробити їх ширшими.

Виставка триватиме до 28 квітня. Квитки коштують 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Євген Матвєєв намалював бандуриста на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі