пʼятниця, 09 лютого 2018 08:58

Дівчина сказала: "Вибирай: або я, або Україна". Вибрав Україну

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  2016 рік, Василь Сліпак (у центрі) на столичному майдані Незалежності співає на похороні бойового побратима
2016 рік, Василь Сліпак (у центрі) на столичному майдані Незалежності співає на похороні бойового побратима

Соліст Паризької опери ­Василь Сліпак загинув 29 червня ­2016-го близько 6:00 від кулі снайпера. В селищі Луганське Бахмутського району на Донеччині співак воював у складі Добровольчого корпусу "Правий сектор". Мав позивний "Міф".

У прокат виходить документальний фільм "Міф" про Василя Сліпака. Зйомки відбувалися у його рідному Львові, у столиці Франції Парижі, де тенор працював з ­1997-го, та на Донеччині.

— Василеві Сліпаку був 41 рік, — розповідає режисер стрічки 48-річний Іван Ясній.

— Із побратимів півроку ніхто не знав, що він оперний співак із Франції. Пізніше прочитали в газеті, спитали:"Василю, то ти?" Було для них великим здивуванням. Він часто ходив і розспівувався — думали, що в нього просто голос гарний. У фільмі використали багато кадрів, де він на сцені. До останніх днів роботи над картиною нам надходили відео з усього світу. Знайшли навіть таке, де виконував рок. Одне, з Франції, прислали запізно. Там Василь виходить на сцену Паризької опери на біс із українським стягом на плечах. Я ніколи не бачив, щоб оперні співаки виходили з прапором своєї країни. Як спортсмени-переможці.

Матеріали для картини допомагав збирати старший брат Василя Сліпака Орест.

Уперше артист поїхав на фронт у травні 2014-го. Служив кулеметником у Пісках поблизу Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку. Періодично їздив до Франції. Повертався на Донбас із гуманітарною допомогою.

— Хотіли показати, що у Василеві діялося, коли він вирішив поїхати на війну, — продовжує Ясній. — Про це розповідають його французькі друзі. З розмов Сліпака добре знали й співпереживали ситуації в Україні. Тоді Василь почав убиратися в козацькій стрій, вистриг оселедця. Такий образ могли зрозуміти й у Франції. Козак — упізнавана роль. Особистість, яка лишає домівку, рідних — і йде захищати Батьківщину. Найближчим товаришем Сліпака був композитор Євген Гальперін. Разом винаймали квартиру. Він єврей, виходець із Санкт-Петербурга, але добре розумів і підтримував українську сторону.

Улюбленою партією співака була арія Мефістофеля з "Фауста". Через неї й вибрав позивний "Міф". У Франції до війни на Донбасі зустрічався з росіянкою Лізою. Коли вирішив їхати на фронт, — дівчина сказала: "Вибирай: або я, або Україна". Вибрав Україну. У фільмі поговорили з Лізою. Покажемо, яким був Василь — через особисті стосунки. Після першого повернення з війни почав зустрічатися з парижанкою українського походження. Краще одне одного розуміли.

У документальній стрічці використали анімаційні вставки українського карикатуриста Юрія Журавля. Зобразив героя в образі хлопчика Джельсоміно з казки Джанні Родарі. Він мав сильний голос і допоміг вигнати з країни короля-брехуна.

Титри наприкінці фільму "Міф" супроводжує народна пісня "Край лісу на полянці" у виконанні хлопчиків зі львівської хорової капели "Дударик". У цьому колективі Василь Сліпак починав займатися співом.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина сказала: "Вибирай: або я, або Україна". Вибрав Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі