вівторок, 19 січня 2010 20:26

Діти Люко Дашвар не читають її романів

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Торік київська письменниця Люко Дашвар отримала другу премію на літературному конкурсі ”Коронація слова”
Торік київська письменниця Люко Дашвар отримала другу премію на літературному конкурсі ”Коронація слова”

— Ані чоловік, ані син із донькою моїх книжок не читають, — каже київська письменниця 54-річна Люко Дашвар. — Якби я все життя смажила пиріжки, а тоді бац — і написала роман, вони зацікавилися би моїми творами.

Справжнє ім"я Люко Дашвар — Ірина Чернова. За три роки видала три романи накладом понад 60 тис. Усі книжки про село. 2008-го роман "Молоко з кров"ю" визнали книжкою року за версією Бі-Бі-Сі. Торік книжка "Село не люди" здобула другу премію на конкурсі "Коронація слова".

— Критики мене не люблять. Пишуть, що штампую романи про село. Після двох книжок я переламала себе. Написала про жителів міста — "Рай. Центр". Щоб не казали, що я більше нічого не вмію.

Ірина сидить у одній з київських кав"ярень, кутає горло в смугастий шалик. Російською замовляє каву з лимоном "Еспресо романо".

— Розмовляю і думаю російською, а пишу українською. Я з Херсона, до четвертого класу взагалі не знала української. Її у нас викладали як другу іноземну. Але видавці наполягали, щоби писала нею. Так мене легше позиціонувати себе як українського письменника. Та й дивно було б писати про Україну російською.

Запитую, звідки письменниця бере сюжети?

— Я багато бачила в житті. Навіть вигадувати нічого не треба. Якось потрапила на таємну раду кримських татар. Там вирішували, як відділитися в окрему державу. То ще часи Союзу були. Мене посадили в машину, завезли кудись і всадовили на стілець. Уже й не знала, вийду звідти живою чи ні.

Пишу щодня. Живу лише з пера. Грошей ні на що не вистачає. Стабільний прибуток має мій чоловік, він менеджер у рекламній компанії.

Зараз ви читаєте новину «Діти Люко Дашвар не читають її романів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі