вівторок, 21 жовтня 2008 15:28

Букерівську премію дали за перший роман

  Індійський письменник Аравінд Адіга став наймолодшим лауреатом Букерівської премії
Індійський письменник Аравінд Адіга став наймолодшим лауреатом Букерівської премії

Лауреатом Букерівської премії 2008-го став індійський письменник 33-річний Аравінд Адіга. Він отримав 50 тис. фунтів за свій перший роман "Білий тигр".

— Роман структурно бездоганний, — каже голова журі 55-річний письменник Майкл Портілло. — Це розповідь про дві Індії: багату та бідну. Книга зла, просякнута чорним гумором.

У романі описано долю хлопчика, якого родина забрала зі школи й віддала працювати в чайну. Він ненавидить свою країну і хоче виїхати. Проте опановує жорсткі закони виживання і стає успішним підприємцем.

Індійський письменник наймолодший лауреат Букерівської премії. Він третій, чий дебютний роман удостоїли цієї відзнаки. 1997-го "Букера" дали його співвітчизниці Арундхаті Рой за книжку "Бог дрібниць". А 2006 року — Кіран Десаї за роман "Спадок утрати".

— Я пишаюся премією, проте вона докорінно не змінить мого життя, — каже письменник. — Я живу в Мумбаї. Люди там не чули про цю нагороду.

Адіга народився в індійському місті Мадрас, закінчив Колумбійський і Оксфордський університети.

Зараз ви читаєте новину «Букерівську премію дали за перший роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі