вівторок, 10 липня 2012 06:15

"Будинок із башточкою" переміг у Карлових Варах

Фільм української режисерки 38-річної Єви Нейман "Будинок із башточкою" переміг у конкурсній програмі "Від Сходу до Заходу" 47-го Міжнародного кінофестивалю в чеських Карлових Варах. Єва Нейман отримала винагороду $20 тис. Картину фінансував "1+1 продакшн".

В основі фільму — автобіографічне оповідання Фрідріха Горенштейна. Дитинство письменник провів у Бердичеві. Потім жив у Москві й Берліні. Написав сценарії до фільмів "Соляріс" Андрія Тарковського і "Раба кохання" Микити Михалкова.

Мати з 8-річним сином повертаються в Україну після невдалих пошуків репресованого батька. Починається війна, героїв евакуюють. Дорогою жінка помирає від тифу. Дає синові останню настанову — повернутися в рідне місто. Знайти вулицю і будинок, де вони раніше жили. Орієнтиром для хлопчика мав бути старий будинок із башточкою. Головну роль у стрічці зіграв вихованець одеського інтернату 9-річний Дмитро Кобецькой. Картина чорно-біла.

— Цей фільм не є видатним. Мені набагато більше сподобалася дебютна стрічка Нейман — "Біля річки", — каже кінокритик 52-річний Володимир Войтенко. — Не вдалося режисерці належним чином відтворити той світ, передати дух часу. Фільм трагічний, а знятий холодно. Попередній був тепліший, живіший.

Єва Нейман народилася в Запоріжжі, 1993-го емігрувала до Німеччини. Навчалася в академії кіно і телебачення в Берліні.

— Великого резонансу в Україні ця перемога не матиме, — каже режисер Володимир Тихий, 42 роки. — У нас чомусь вирішили, що в Європі є два головні фестивалі — каннський і берлінський, ну ще венеційський. Насправді в Карлових Варах нічим не гірший, а інколи і кращий. Відповідає за Східну Європу. Перемога українського фільму свідчить, що наше кіно нарешті виходить на новий рівень.

Нагородили переможців у Карлових Варах 7 липня. На фестивалі показали 217 художніх повнометражних стрічок і 56 документальних. Головну нагороду отримала картина норвежця Мартіна Лунда "Майже людина".

Зараз ви читаєте новину «"Будинок із башточкою" переміг у Карлових Варах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі