пʼятниця, 20 січня 2006 17:52

Богдан Хмельницький співав у Донецьку

 

24 та 25 грудня в Донецькому театрі опери та балету відбулася прем"єра опери Костянтина Данькевича "Богдан Хмельницький". Понад 50 років цей твір не виконували ні в Україні, ні в СРСР.

— Гетьман цікавив мене як людина, що страждала... Кожен крок йому давався важко, — розповів журналістам режисер-постановник спектаклю Василь Вовкун, 48 років.

Опера Данькевича — героїчна драма. Уперше її поставили на київській сцені 29 січня 1951 року. За кілька місяців прем"єра відбулася й у Донецьку. А вже потім оперу поставили в Москві та Ленінграді.

— Після цьго газета "Правда" надрукувала критичну статтю, — розповіла дружина композитора Олена Федорівна Данькевич, 84 роки.

Вона приїхала на прем"єрний показ із Києва. Прийшла спираючись на паличку. Цікаво, що пані Олена — прямий нащадок гетьмана Хмельницького.

Усі напружилися й видали оперу за 17 днів

Після низки критичних статей у пресі автори лібрето — Ванда Василевська та Олександр Корнійчук — створили ідеологічно "правильний" текст "Богдана Хмельницького". А згодом з"явилася й "виправлена" музична редакція. Оперу розтягли на цілих п"ять годин. Ставити її вже не міг дозволити собі жоден театр. Тому надалі співаки лише включали арії з "Богдана..." у свої концертні програми.

Нинішню прем"єру присвятили двом ювілеям — 410-річчю від дня народження Богдана Хмельницького та 100-річчю композитора, що написав оперу про нього. На постановку витратили 700 тис. грн.

— Усі напружилися й видали оперу за 17 днів, — похвалився Вовкун.

Режисер скоротив оперу до трьох дій. Замість 24 дійових осіб у ній тепер діє 17.

— Довелося перелопатити гори історичних матеріалів — перечитати заново всі романи про Хмельницького, Переяславську раду, Запорізьку Січ, — розповів постановник.

Донецький диригент Василь Василенко, 50 років, змінив закінчення опери. Музику до нового фіналу написав Євген Станкович, 63 роки.

— Я хотів, — поділився після прем"єри композитор, — щоб слухачі не відчули, чия це музика — моя чи Данькевича.

У Києві оперу покажуть 22 січня. А тоді, очевидно, повезуть по всіх українських містах, де є оперні театри. До Харкова, принаймні, директор місцевої опери Георгій Селихов, 59 років, донеччан уже запросив.

Я хотів, щоб слухачі не відчули,
чия це музика —
моя чи Данькевича

У постановці задіяні понад двісті учасників. Костюми — від львівської художниці Оксани Зінченко, в червоних і пісочних тонах. Сценографія також львівська, від братів Тадея та Михайла Риндзаків. Партію Богдана Хмельницького виконує Стефан П"яничко із "Вашингтон-опера". Полковника Кривоноса співає народний артист Юрій Олексійчук, Варвару — заслужена артистка Росії, солістка Донецької опери Людмила Шевчук. Партію полковника Богуна віддали Віталію Дудкіну.

Про останнього Вовкун у приватній бесіді зізнався:

— Ще недавно цей хлопець і не мріяв про таке. Він працював у хорі, а талант соліста в ньому відкрився випадково.

На прем"єру з"їхалися й політики. У залі сиділи голова Секретаріату президента Олег Рибачук, 47 років, віце-прем"єр В"ячеслав Кириленко, 37 років, народний депутат Олександр Мороз, 61 рік, міністр культури Ігор Лиховий, 48 років. Чекали й на президента Віктора Ющенка, 51 рік. Та він не з"явився. Лише прислав величезний кошик із квітами.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Хмельницький співав у Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі