середа, 04 листопада 2009 18:34

Бездомна Ірина Ширина показує вісім своїх картин
5

Бездомна  Ірина Ширина на виставці ”Арт-прописка” у столичній галереї ”Лавра” показує картину ”Єврей”. Вона ночує у під’їздах столичних будинків, на вокзалах. З дорослим сином не зустрічається
Фото: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
Полотно ”Самовар” Ірина Ширина намалювала взимку минулого року
За місяць до початку виставки Ірина Ширина написала автопортрет
Бездомній художниці найбільше подобається малювати амурчиків. ”На моїх картинах вони ще малі, стріл не пускають. Наївні, довіряють людям. Я довго теж була такою”, — каже Ірина
Бездомні Марина Хлудова і Геннадій Скоморохов біля своїх картини. Їх також показують у галереї ”Лавра”

48-річна Ірина Ширина 12 років ночує в парках, на вокзалах, під платформами, в під"їздах столичних будинків. На виставці "Арт-прописка" у київській галереї "Лавра" показує вісім своїх картин. На більшості — амурчики з крильцями.

— У дитинстві рік ходила до художньої студії, але класна керівничка заборонила малювати, бо я вчилася на "трійки", — розповідає російською. — Тепер малюю у благодійному фонді "Стефанія". Туди можуть приходити всі бездомні. Можна помитися, перевдягтися, поїсти. Час від часу безкоштовно видають одяг і взуття.

Ірина розпаковує свої картини. У вухах має сережки, на руці браслет, на середньому пальці перстень. Каже, все — біжутерія.

Народилася в російському місті Красноярськ.

— Коли мала 2 роки, мама вдруге вийшла заміж. Жили у її свекрухи. Вона не любила мене. Часто сварила, била. Мій дідусь був військовим, його саме направили в Конотоп. Забрав мене із собою.

За матір"ю дуже скучала. У 10 років поїхала до неї. Але стосунки не склалися. Молодша на чотири роки сестра весь час кричала: "Котись у свій Конотоп". Мама казала, що я ображаю сестру. Через рік повернулася назад. Після мого від"їзду дідуся розбив правосторонній параліч. Він міг ходити тільки з паличкою, потовстішав.

Ірина має дітей — 25-річного Євгена, Миколу, 14 років, та на рік молодшого Віктора.

— Старший народився недорозвиненим. Перший чоловік Толік називав мене дурочкою, бо народила таку дитину. Він дожив до 45 років. Подруга розказувала, прийшов додому п"яним, ліг спати і захлинувся блювотинням. Женя живе в Конотопі, в будинку свого дядька, працює вантажником на базарі. Два рази приїжджала до нього, але мене не пустили.

Батько двох інших — 58-річний львів"янин Володимир.

— Коли народилися хлопчики, сиділа в декреті. Получала мало, не вистачало на комунальні платежі. Володя працював у якійсь сумнівній фірмі "купи-продай", його "кидали" на гроші. Потім пішов продавцем на базар. Почав пити, тверезим його не бачила. У квартирі відключили світло, воду, опалення.

Подружжя вирішило продати житло, щоби повіддавати борги.

— Продавали через опікунську раду. Покупці розрахувалися з боргами, а нам купили будинок у селищі Дубов"язівка на Сумщині. Там Володя раніше працював на будівництві електростанції. Мав багато друзів. Дожилися до того, що його товариші до нас уночі приходили, пили. Сказала йому: так жити більше не можу.

Хату продали сусідові та поїхали до Львова до батьків Володимира. Він запевняв Ірину, що ті знайдуть місце для онуків.

— Накупили їм подарунків, привезли кольоровий телевізор, магнітофон. Прожили тиждень. А потім його батьки зібрали мої речі та сказали: "Ти з нашим сином не розписана, ми навіть не знаємо, чиї це діти. Забирайтеся геть". У Києві на заводі "Вулкан" був притулок для бездомних. Там в актовому залі бомжі спали на стільцях, дітей клали долі. Але були такі, які курили прямо в приміщенні, на сходах лишали презервативи. Весною всіх виставили на вулицю. Через дорогу від "Вулкана", де зараз басейн, збудували наметовий городок. Місяці жили там, доки жителі будинків не почали жалітися.

Каже, з дітьми біля Дарницького вокзалу ночувала під платформою.

— Спочатку спати не могли — від поїздів страшенний шум. Із часом звикли. Улітку розбиваємо намет у лісі. Вбиваємо чотири палиці, зверху накриваємо целофаном. Прикладаємо гілками, щоб вітер не здував.

На зиму здала дітей до інтернату в селі Штепівка Лебединського району на Сумщині.

— Коли працювала двірником, регулярно давали зарплату, то були гроші на білет. Але три місяці тому звільнили. У листі розказала дітям, чого не можу приїхати. Вихователька відписала — вони все розуміють і не обіжаються.

Володимир чотири тижні тому зник.

— Здали пляшок на 15 гривень, думала, гроші на проїзд будуть. А він півлітра горілки купив. Після цього його не бачила.

Знімає целофан зі своєї картини "Єврей". На ній — бородатий чоловік у капелюсі йде вулицею.

— Мій батько був євреєм. Але цей портрет схожий на Володю. Якщо зняти шляпу і збрити бороду. Та найбільше подобається малювати амурчиків. Вони наївні, стріл не пускають. Колись я теж така була.

Двічі Ірина виносила роботи на продаж. Але нічого не вторгувала.

— Підійшов один елегантний франт, запропонував за картину 100 гривень. Ледве втрималася, щоб не вилаяти його. Потім півночі плакала.

Скоморохова і Хлудов збираються одружитись

Росіянка Марина Хлудова, 37 років, переїхала до Києва із Санкт-Петербурга. Посварилася з мамою і пішла з дому. Лікувалася від алкоголізму. У столиці бомжує разом із Геннадієм Скомороховим, 54 роки. Обоє малюють у художній студії Олександра Білозора при благодійному центрі "Стефанія". Марина створила 13 картин, Геннадій — 20. Збираються одружитися, коли знайдуть житло.

— Зараз сплю в під"їзді, а літом разом ночували в лісі, — каже Марина. — Миюся і стіраю при "Стефанії", щоб зачуханою не ходити. Їмо те, що збираємо на мусорці. Навіть помади нові й чоботи знаходила.

Ольга ГЕМБІК

Зараз ви читаєте новину «Бездомна Ірина Ширина показує вісім своїх картин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі