вівторок, 30 жовтня 2007 14:50

Анатоль Перепадя переклав Петрарку на велосипеді

76-річний Анатоль Перепадя переклав українською збірку сонетів "Канцоньєре" італійського поета ХІV ст. Франческо Петрарки. Книжка на 284 сторінки побачила світ у харківському видавництві "Фоліо". Її наклад — 3 тис. примірників. У магазинах збірка з"явиться в середині листопада. А презентували її минулого понеділка у столичному Будинку вчителя.

"Канцоньєре" присвячена коханій Петрарки Лаурі. Цю жінку поет оспівував 40 років. До ХVІІ ст. у різних країнах світу "Канцоньєре" перевидали 200 разів. Українською переклали уперше.

— За часів СРСР твори авторів із Західної Європи перекладали лише в Москві, киянам таку роботу не довіряли, — розповідає Анатоль Перепадя. — Мій перший серйозний переклад — роман "Чужий" Альберта Камю пролежав у столі 30 років. Нині часи змінилися.

На презентацію книжки прийшло багато людей похилого віку. Вчителі зарубіжної літератури привели школярів.

— Учителька пообіцяла поставити гарну оцінку, — каже 15-річна Аня. Під час презентації вона тікає з зали.

— Кілька років тому я написав листа послу Італії в Україні. Просив у нього грошей на переклад Петрарки, — згадує Перепадя. — Звернувся до охоронця італійського посольства, аби передав його. Раніше робив так у французькому посольстві. А тут сказали, щоб надсилав листа поштою й нікого не діставав. Я так і зробив, та відповіді не отримав.

Згодом директор Італійського інституту культури в Україні Нікола Баллоні запропонував Перепаді тримісячну мистецьку стипендію в Римі для перекладу "Канцоньєре". Її отримують лише студенти, яким не виповнилося 30-ти. Та для 76-річного Перепаді зробили виняток.

— Щодня намагався перекладати по два сонети, — говорить Перепадя. — Коли щось не виходило, сідав на велосипед, довго катався і в голові складалися вірші. Працювати з сонетами Петрарки легко. Вони нагадують вірші Тараса Шевченка — та сама сюжетність, мелодика та чуттєвість. Переклав збірку за півтора року.

Зараз ви читаєте новину «Анатоль Перепадя переклав Петрарку на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі