середа, 05 вересня 2007 15:29

"Я ніколи не знала слова "мама"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ніна Русланова у київському кінотеатрі ”Жовтень” перед показом фільму ”Біля річки” одеської режисерки Єви Нейман
Ніна Русланова у київському кінотеатрі ”Жовтень” перед показом фільму ”Біля річки” одеської режисерки Єви Нейман

Прем"єра дебютного повнометражного фільму 32-річної одеської режисерки Єви Нейман "Біля річки" відбулася у вівторок у столичному кінотеатрі "Жовтень". Український продюсер Олександр Ткаченко, спонсори та Міністерство культури вклали в це кіно $800 тис. Фільм показали на трьох міжнародних кінофестивалях: Каннському, Роттердамському та Московському. А на міжнародному кінофестивалі в польському місті Лагові картина зайняла друге місце.

— Це історія одного дня з життя двох літніх жінок — матері й доньки, — розповідає режисерка. — Матері майже 90 років. Вона — колишня красуня, поводиться як цариця. Чоловіків поруч немає. Донька присвятила життя матері.

Матір грає найстарша акторка московського Театру на Таганці, дружина актора Семена Фаради Марина Поліцеймако, 69 років. А доньку втілює російська актриса Ніна Русланова, 61 рік. Її  порадила запросити одеська режисерка Кіра Муратова. Нейман працювала асистенткою Муратової у фільмі "Другорядні люди". На презентацію до Києва приїхала лише Русланова. З нею говоримо перед показом у кімнаті неподалік глядацької зали. Ніна Іванівна курить тонкі цигарки.

Думка глядача мене не обходить

Легко було працювати з Євою?

— Так. Вона зателефонувала мені до Москви, — говорить російською. — Сказала, що одеський драматург Сергій Четвертков написав сценарій за мотивами оповідання Фрідріха Горенштейна. Просила, щоб я його почитала. Мені сподобалося. Я з задоволенням узяла участь. Навіть у пробах. Чого я собі ніколи не дозволяю останнім часом. Не люблю пробуватися. Режисер повинен знати, підходжу я йому, чи ні. Але через те, що Єва — дебютантка, я дозволила таку розкіш. Ми довго говорили, дивилися костюми, які зробив Руслан Хвастов (модельєр, лауреат премії "Ніка" за картину Кіри Муратової "Чеховські мотиви". — "ГПУ").

Чим вам сподобалася роль?

— Усім. Ставленням до світу, до своєї матері. Я — сирота, ніколи не знала слова "мама", не було до кого так звертатися. Тому цей сценарій мене глибоко зачепив. Те, що донька може пожертвувати своєю долею заради власної матері, — дуже близьке, дороге для мене.

Таке кіно зацікавить глядача?

— Я свою роботу зробила. А думка глядача мене не обходить.

Є різниця в роботі з відомими режисерами і дебютанткою Нейман?

— Жодної. Єва — професіонал. Вона закінчила Берлінську академію кіно і телебачення. Знає, що таке кіно. Але на фільми відомих режисерів дають більше грошей.

Де вам більше подобається працювати — в театрі чи кіно?

— Запитайте токаря, що йому краще вирізати — кільце чи яку-небудь втулку. Немає різниці. Він працює на одному й тому ж станку. Я — токар вищого розряду. Тому можу працювати скрізь. Мені всюди приємно.

Фільм "Біля річки" покажуть в українських кінотеатрах 20 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Я ніколи не знала слова "мама"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі