вівторок, 05 жовтня 2010 02:35

80 письменників надрукували свої сни

 

У київському видавництві "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га" вийшла антологія "Сновиди". У ній — сни 80 письменників.

— Вирішили друкувати у цьому видавництві, бо воно останнім часом стало дорослішати, видавати серйозні книжки, — говорить поет і перекладач 22-річний Тарас Малкович. Його батько Іван очолює "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

— На обкладинці полотно польського художника Рафала Олбінського на оперу "Саломея". А не моя однокурсниця Оксамитка Блажевська, як дехто казав. Права на цю картину було важко отримати, але це того варте, — сміється Тарас.

Показує обкладинку, на якій ледь прикрита червоною матерією жінка стоїть на тлі відрубаної голови Івана Хрестителя.

— Після перечитування снів письменника Богдана-Олега Горобчука вночі бродив із ним по монастирях. І в кожному, як на зло, забував сумку. В Богдана-Олега часто бувають такі сни-бродилки. Але найстрашніші — у Владислава Шубінкова та Галини Крук. Я їх прочитав і не міг спати дві ночі.

Просить письменників, які прийшли, розказати свої сни.

— Гуляю Києвом, а назустріч іде Василь Стус, — підхоплюється з місця 42-річний Сергій Пантюк. — Я його ніколи не бачив, але у сні ми добрі знайомі. Радо вітаємося, тиснемо руки. Ніби живемо в одному часі й ледь не щодня бачимося. Він жаліється, що книжки у нього погано виходять. Я кажу: "Чувак, спокійно, я займуся твоїм піаром". Беру телефон, дзвоню. Буквально за кілька секунд виїжджає великий фургон, на якому намальовано Стуса і напис: "Стус — це круто".

— У моїй родині багато значення надавали снам, — продовжує. — Бабка казала, що у неї все життя по снах пройшло. В часи Другої світової її забрали в Німеччину. Там наснилося, що вона в своєму селі. Такий вітер звіявся, що все навколо позривав. Вона сховалася у своїй хаті й перечекала. Згодом відрила двері — а навколо пустка, тільки її хата стоїть. Написала про це своїй мамі, моїй прабабці. А та відписує, що, як німці відступали — все село розгромили, хати повалили. А їхня хата одна непошкоджена лишилася. Снаряд через солом'яну стріху наскрізь пройшов і вибухнув метрів за 100.

Насолоджується тишею, яка западає після його розповіді.

— Я написав деякі трактування снів для книжки. Вірю, що сни можна притягувати. Нещодавно на поминках письменника Олеся Ульяненка сказав, що померлі мені рідко сняться. От кого хотів би побачити — це свою бабку, яка сни тлумачила. Наступної ночі вона мені наснилася. Протягувала дві банки молока.

Антологія "Сновиди" має 416 сторінок. Коштує 35 грн.

Зараз ви читаєте новину «80 письменників надрукували свої сни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі