пʼятниця, 19 серпня 2011 06:15

500 картин із колекції "Сільський гламур" вивісили в столичному Музеї сучасного мистецтва

Автор: фото: Наталія Чубенко
 

500 картин із колекції "Сільський гламур" актора 42-річного Антіна Мухарського вивісили в столичному Музеї сучасного мистецтва. Він збирав їх 10 років, купував по $20–50 на блошиних ринках, у селах та в колекціонерів.

— Це ремісничі картини, які малювали в селах. Тепер вони нікому не цікаві, їх просто викидають із хат, — говорить Антін. — Основи цього ремесла закладалися в 1930-х. Потім цю традицію перервав Голодомор. Після війни повернулися багато калік, інвалідів, і держава дозволила їм малювати. Таким видавали дозволи на індивідуальну трудову діяльність. Коли прийшов телевізор, кустарний живопис умер.

Картини намальовані олійними фарбами на ситці або мішковині. Їх не брали в рами, бо це дорого коштувало.

— Полотна не підписували, щоб фінінспектори не могли підрахувати кількість створених робіт. Приходить перевірка, а їй кажуть: то Ванька автор. Ванька киває на Гришку, а той — на Семена.

Продавали "сільські" картини на базарах, коштували 3–5 крб.

— Жінки ними прикрашали хати. Чоловіки це називали "баб'їми фантазіями". Популярними були зображення трьох богатирів, русалок, закоханих та пейзажі. На дні народження дарували мальовані квіти. Молодятам на весілля приносили картини з лебедями. Але найпопулярнішим сюжетом була Оленка з оленем. Є версія, що це перемальовка з німецької поштівки початку ХХ століття.

Експозиція триватиме по 4 вересня.

На фото — сюжет про циганське тріо.

Зараз ви читаєте новину «500 картин із колекції "Сільський гламур" вивісили в столичному Музеї сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі