вівторок, 07 вересня 2010 05:01

50 людей підвісили над майданом Незалежності

Автор: фото: Ольга Каменева
  Іспанський театр ”Ла Фура Дел Баус” у центрі Києва показав композицію, в якій беруть участь півсотні волонтерів. Люди висять на мотузках над майданом Незалежності в небі. Цим виступом відкрився мистецький фестиваль ”Гогольфест”
Іспанський театр ”Ла Фура Дел Баус” у центрі Києва показав композицію, в якій беруть участь півсотні волонтерів. Люди висять на мотузках над майданом Незалежності в небі. Цим виступом відкрився мистецький фестиваль ”Гогольфест”

4 вересня на столичному майдані Незалежності розпочався фестиваль "Гогольфест". Центр сучасного мистецтва "Дах" та іспанський театр перформансів "Ла Фура Дел Баус" на 60 м підняли 50 добровольців. Вони висіли на мотузках над музичною академією. Це мало символізувати Всесвіт.

На виставу зійшлися понад 20 тис. глядачів. Люди фотографують каскадерів на мобільні.

— Таку фотографію поставлю собі в телефон, як заставку, — розповідає хлопець у сірій куртці. — Об"їздив майже весь світ, а такого ніде не бачив. Думаю, відкриття "Гогольфесту" стане подією року.

Серед натовпу на вул. Хрещатик крокує 10-метровий манекен. Його руки та ноги мотузками приєднані до будівельного крана. За кермом сидить Василь Сергійович, 50 років. Під музику гурту "Даха Браха" манекен починає танцювати.

— Нравится мне этот человек, он танцует в стиле 1960-х, — говорить про манекен киянка 60-річна Віра Ульянова. Вона прийшла на свято з онуком Вадимом, 7 років.

Ставить хлопчика біля манекена, щоб сфотографувати на мобільний телефон. Той перелякано дивиться на руки манекена, підбігає до бабусі, ховається за її спиною і починає плакати.

— Раніше піднімав лише конструкції на будівництві, — каже Василь Сергійович. — У мене руки трусяться, бо вперше відчуваю відповідальність за таку велику кількість людей.

Фан-зоною каскадери ногами зсередини котять 10-метрове колесо. Охоронець просить глядачів розступитися. Ті відходять на крок, але за мить повертаються на свої місця.

— Я ж попросив вас розійтися. А то зараз усіх почавить, — кричить. Глядачі неохоче розступаються.

Я ж попросив вас розійтися! А то зараз усіх почавить

Іспанський театр "Ла Фура" дав майже 3 тис. концертів. 1992-го виступав на відкритті літніх Олімпійських ігор у Барселоні. У шоу на майдані Незалежності взяли участь майже 100 артистів і стільки ж волонтерів. Їх обирали два місяці. Запрошували хлопців і дівчат середнього зросту вагою до 70 кг. Виступали вони безкоштовно.

Привезти театр "Ла Фура Дел Баус" до Києва допомогло посольство Іспанії. Апаратуру доправляли чотирма вантажівками і двома КамАЗами. Її встановлювали 50 українців і 16 іспанців.



На "Гогольфесті" зроблять п"ять гіпсових Шевченків


Фестиваль "Гогольфест" триватиме до 12 вересня на кіностудії ім. Довженка. Поєднує театр, музику, візуальне мистецтво, кіно та літературу.

— Гигочемо з ранку до вечора. Художники окупували студію Довженка, — каже Катерина Бочавар, куратор візуальної програми. — "Міш Маш" та Ірина Коріна привезли з-під Києва цілий город. Уже пророслі кущі. Ми їх саджали у фонтані сталінських часів на студії Довженка о першій ночі. Була темрява, світили мобільними телефонами.

Художники не привозили своїх творів, а виробляли їх на місці, враховуючи надані умови та простір. Представлять 54 мистецькі проекти. Художник Петлюра з Москви для своєї інсталяції попросив два унітази й півня.

— Наприкінці травня нас поставили перед фактом, що приміщення "Мистецького арсеналу" не дадуть. Там роблять капітальний ремонт, — розповідає президент фестивалю Владислав Троїцький, 45 років. Коли захід уже вирішили скасувати, Троїцькому зателефонував генеральний директор кіностудії ім. Довженка Ігор Ставчанський і запропонував приміщення.

— Захотів поєднати дві позитивні енергії — студію Довженка і "Гогольфест". Україна в культурному плані — спляча красуня. "Гогольфест" — поцілунок, який має її розбудити, — каже Ставчанський.

Біля пам"ятника Шевченку розгорнувся міжнародний проект "Шевченки". Художники планують зробити п"ять його гіпсових копій. Одну — пофарбували в чорне. До іншої художник 34-річний Ростан Тавазієв із Москви приставив плюшевого помаранчевого коня:

— Коника пошили самі, такого ніде не купиш. Шевченко був романтичним, тому зробив йому такого коня, як у д"Артаньяна.

Олена ПАВЛОВА

Зараз ви читаєте новину «50 людей підвісили над майданом Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі