вівторок, 08 квітня 2008 16:19

25 письменників знайшли 100 тисяч слів про любов

Книжку "100 тисяч слів про любов, включаючи вигуки" замислили театральний критик і журналіст Сергій Васильєв і президент львівського Форуму видавців Олександра Коваль. Вони зважилися на певний ризик, адже тема любові в літературі затерта до дір. Тому навіть 25 найкращих українських письменників, чиї есе увійшли до цієї збірки, Америки не відкриють. З другого боку, йшлося саме про відкриття — відкриття таємниці любові.

Міркування про любов — заняття загалом дивне. Як і читання цих есе. Процес нагадує поїдання солодкої вати. Це коли величезний клубок солоду залишає по собі лише присмак і… голод. Мова не про літературну вартість текстів. А про ефемерність самого предмету розмови. Здавалося, чим пристрасніше письменники намагалися упіймати любов у слова, тим віртуозніше вона від них вислизала.

Автори хотіли її пояснити. Кожен по-своєму. Наприклад, Андрій Бондар, 33 роки, склав буквар із 33 ознак і проявів любові. А для Юрія Винничука, 55 років, — це, швидше, функціональний феномен. Він пов"язав любов із мистецтвом споювання панни. Навіть рецептом фірмового "любовного напою" із читачами поділився. Треба взяти 100 г шампанського "брют" і по 50 — мартіні та рому (замість останнього може бути й горілка). Вживати перед ніччю кохання — ефект гарантовано, переконує письменник.

Любов починається там, де закінчуються слова про неї

Оповідання 35-річної Лади Лузіної "Любовь по-женски" можна назвати анекдотом про любов. Тільки він чомусь сумний. А текст Світлани Пиркало, 31 рік, складено з більш як сотні самих лише питальних речень на тему любові. Може, то і є відповідь на головне запитання?

Та часом здавалося, що про любов сказали більше ті автори, які не шукали способів її пояснити. А переказали реальні історії з життя. Як-от Андрій Курков, 46 років, та 25-річна Софія Андрухович.

Зрештою, всі 25 письменників зійшлися в одному: любов починається там, де закінчуються слова про неї. Навіть якщо їх аж 100 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «25 письменників знайшли 100 тисяч слів про любов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі