четвер, 15 серпня 2013 14:39

Смажений в кунжуті сир подають з листям салату і горіхами
11

Фото: Фото: Катерина Гончарова

Євген Онуфрієнко раніше їв страви з м'яса. Навіть придумував м'ясні рецепти для деяких столичних ресторанів. Але це було понад 7 років тому. Кухар змінив свої погляди у бік здорового харчування і готує страви лише вегетаріанські. До того ж, за рецептами найбільш цілющої на планеті ведичної кухні, де немає жодної страви із м'яса. Як виявилося, підлаштувати екзотичні на перший погляд продукти до смаків вибагливих слов'ян досить легко. Саме це і робить шеф на кухні літературного кафе "Імбир" - пригощає стравами з розмаїттям смаків за старовинними рецептами.

"Вегетаріанство приносить душевну гармонію. Відмовтеся від м'яса — і побачите, що за певний час зникли багато хвороб, з'являться нові сили. А ви самі стали спокійніші і добріші. Гармонія настає й від того, що для підтримки власної життєдіяльності ми нікого не вбиваємо і не їмо. Як казав дехто з відомих, якщо ми не їмо їжу як ліки, то станемо їсти ліки як їжу", - розповідає Євген, заходячи на кухню, аби приготувати сир тофу в кунжуті на міксі салату з соусом манго — одну з найпопулярніших страв серед гостей кафе.

"Готовий тофу чистому вигляді майже не має смаку, тому кулінари мають безліч варіантів його використання".

Сир тофу — виключно рослинний продукт. Його отримують шляхом згортання білка соєвого молока при нагріванні. А соя — єдина на планеті рослина-джерело повноцінного білку, ідентичного тваринному. Рослинні білки холестерин виводять, а тваринні — підвищують. Крім того, у сої — відразу усі дев'ять амінокислот, так необхідних для здоров'я.

"Для однієї порції страви знадобиться: 60 грамів сиру тофу, пару огірків, кілька гілочок руколи, суміш будь-яких салатів, гірчично-медова заправка або гірчиця діжон, соєвий соус і жменя горіхів кеш'ю. Також — помідор чері для декору, олія, базилік і 20 грамів кунжуту, у якому смажитимемо сир тофу.

Євген викладає тонко порізані огірки на внутрішню сторону металевої форми. Це буде декоративною основою страви. В середину кладе листя салату і руколу, заправляє соусом із гірчиці та меду.

"Кляр, у якому смажитиму сир тофу, готую із води і нутового борошна. Звісно, замінювати його на звичайне борошно не бажано, але якщо нутового не знайшли — нічого страшного. Візьміть пшеничне або кукурудзяне".

Вимочує шматочки тофу спершу у клярі, а потім — в кунжуті, кладе смажитись на розігріту з оливковою олією пательню. Нут - це просто-таки вітамінний заряд, каже кухар. Містить також мінерали і харчові волокна, незамінні для шлунку. Завдяки великій кількості білків, цей різновид гороху у ведичній кухні використовують замість м'яса, тим самим знижують калорійність страви.

"Засмажую тофу протягом 7 хвилин. Поки він готується, роблю соус із манго і яблук. Дрібно ріжу по одному яблуко і манго, доводжу до кипіння з водою у невеликій посудині з товстим дном. Додаю по дрібці солі, перцю і приправи карі. Сиплю 30 грамів кукурудзяного борошна, щоб соус трохи загустів. За 7 хвилин знімаю з вогню. Знімаю з салату металеву форму, викладаю навколо нього сир. Поливаю соусом із манго по боках кладу помідор чері, а зверху — кілька горішків кеш'ю.

 

Зараз ви читаєте новину «Смажений в кунжуті сир подають з листям салату і горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі