понеділок, 13 квітня 2020 02:29

Сирна паска: 3 легкі рецепти ніжного великоднього десерту

Сирні паски останні роки стали модним трендом Великодня. Їх легше готувати і вони не черствіють. На смак, як чізкейки.

Сирну паску традиційно роблять у вигляді чотиригранної піраміди – уособлення Голгофи. Тому неодмінно купити пасочницю – розбірна дерев'яна форма з чотирьох дощечок. На внутрішній стороні дощок вирізають літери "ХВ", зображення хреста, списи, палиці, пророслі зерна, паростки і квіти – символів страждання і воскресіння Христа.

Детальніше про різні види сирних пасок далі у статті.

Шоколадна паска

 

Інгредієнти:

50 г родзинок

2 ст. л. коньяку

400 г сиру

75 г цукрової пудри

90 г вершкового масла

375 мл вершків 33%

300 г чорного шоколаду

цедра одного апельсинами

Приготування:

Родзинки замочити в алкоголі на півгодини.

Сир, вершкове масло, цукрову пудру і 200 мл вершків з'єднати до однорідного стану.

Шоколад розламати на шматочки і розтопити з вершками, що залишилися на водяній бані. Додати до сирної маси і знову збити до однорідності. Потім додати родзинки і дрібно натерту цедру апельсина. Перемішати.

Спеціальну пасочницу застелити марлею в чотири шари. Викласти сирну масу. Загорнути краї марлі, покласти зверху блюдце, а на нього поставити вантаж на ніч.

Перевернути сирну паску на блюдо, зняти форму і марлю.

Мигдалева паска

 

Інгредієнти:

500 г сиру

100 г родзинок

50 г мигдалю

80 г вершкового масла

100 г сметани 22%

200 г цукрової пудри

2 жовтки

цукати – 100 г

Приготування:

Відокремити яєчні білки від жовтків. Замочити родзинки і мигдаль в окропі. Масло кімнатної температури змішати з цукром і жовтками, збити до отримання світлої пишної маси.

Сир протерти через сито. Змішати цукати, сир і яєчну масу. Збити сметану і додати до сиру. Всипати мигдаль. Застелити пасочницу марлею, акуратно перекласти сирну масу в форму. Поставити зверху вантаж (наприклад, тарілку або банку з водою).

Поставити в холодильник мінімум на добу. Зняти вантаж, акуратно перевернути паску на тарілку. Забрати форму і марлю. За бажанням прикрасити сирну паску горішками або цукатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень-2020: скільки коштує накрити святковий стіл

Заварна паска

 

Інгредієнти:

450 г м'якого сиру

2/3 чашки цукру

100 г вершкового сиру

2 варені жовтки

130 мл вершків 33% -35%

1/3 склянки мигдалевого борошна

1 ст. л. лимонної цедри

1 ч. л. лимонного соку

1/2 ч. л. ваніліну

1/2 чашки родзинок

200 г свіжих або заморожених ягід

3 ст. л. цукрової пудри

30 мл води

Приготування:

У мисці змішати протертий сир, цукор, вершковий сир і яєчні жовтки. Поступово додаючи вершки, збити суміш до отримання однорідної маси.

Додати мигдалеве борошно або мелений очищений мигдаль, терту цедру лимона, лимонний сік і ванілін. В кінці всипати промиті і обсушені родзинки.

Застелити форму для сирної паски вологою марлею в кілька шарів. Додати сирну масу, накрити звисаючими краями марлі. Зверху покласти блюдце з вантажем.

Обов'язково поставити форму на миску, в яку буде стікати рідина. Відправити в холодильник на 12 годин. Дістати сирну паску з форми і зняти марлю. Збити всі інгредієнти для ягідного соусу блендером і процідити. Налити трохи соусу в тарілку і викласти зверху сирну паску. Прикрасити десерт цукатами і подавати.

Укрпошта з 13 до 17 квітня буде безкоштовно доставляти освячені паски українцям.

"Мав честь звернутися до предстоятелів церков за благословенням і освяченням великодніх хлібів для всіх українців, хто дотримується заходів карантину і проведе Великдень вдома", - написав міністр інфраструктури України Владислав Криклій в своєму Telegram-каналі.

Зараз ви читаєте новину «Сирна паска: 3 легкі рецепти ніжного великоднього десерту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі