Як приготувати смачну паску, щоб усі гості були у захваті. Хитрощами приготування з Gazeta.ua ділиться шеф- кухар ресторану "Старий Замок у Вінниці" Людмила Редько.
"Великодню паску слід готувати в гарному настрої. Тісто відчуває настрій господарки, тому поведе себе так, як воно буде замішане", - говорить Людмила.
Для приготування тіста можна вибрати будь- яке, за яким печете паску. Наприклад заварне.
мука - 700-1000 г,
дріжжі - 40 г,
вершки(10-20%) - 200 мл,
молоко - 250 мл,
цукор - 285 г (1,5 стакана),
ванільний цукор- 1 столова ложка,
масло вершкове - 150 г,
олія - 50 мл,
яйця - 5 шт + 1 яйце для змащування поверхні паски
сіль - 1 чайна ложка,
курага - 100 г,
мармелад - 50 г,
зефір - 50 г
Склянку молока вливаємо у каструлю і підігріваємо до 35 градусів. Четвертину теплого молока відлити в окрему миску, туди додати столову ложку цукру і дріжжі.Ретельно перемішати і дати піднятися. Іншу частину молока закип'ятити. Туди повільно всипати 3 столових ложки муки. Щоразу добре перемішувати суміш, доки молоко не заварится з мукою. В іншій каструлі нагріти вершки, додати їх до заварного тіста і перемішати".
Тісту дати охолонути до температури тіла і додати дріжжі, знову перемішати, накрити чистим рушником і поставити на годину щоб підійшло.
Доки сходить тісто розтоплюю вершкове масло. Білки відділяю від жовтків. Розтираю жовтки з цукром, білки збиваю з чайною ложкою солі, тоді піна добре триматиметься. В тісто, яке збільшилось вдвічі в об'ємі додаю жовтки, масло, решту муки і білки. Тісто добре вимішати, щоб не приставало до рук. Знову дати зійти. Тоді додаю дрібно нарізану курагу зефір і мармелад. Можна замінити на родзинки чи цукати. Знову сходить і лише тоді виробляю тісто і розкладаю у форми, попередньо змащені маргарином та шматком пергаменту внизу. Краще заповнювати їх на третину. Знову дати зійти. Верх змастити збитим яцем і поставити пектися на 40-45 хвилин. Витягти після того як охолоне."
Випічка пасок займає 5-6 годин. З однієї порції виходить 3 невеликі паски.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 оригінальних рецептів пасок, які здивують гостей
"Моя хитрість у тому, що до паски збиваю на водяній бані 2 білки. Туди ж додаю склянку подрібнених горіхів. Коли здобне тісто вже готове, беру шматок, розкачую його на столі і ложкою намащую суміш білка і горіхів, а потім загортаю рулетом. Рулет згортаю у форму для випікання. Коли паска спечеться, горіхи по ній рівномірно розподіляться. Вийде дуже смачно і оригінально", - каже Людмила.
Коментарі