Богдану Литовчуку з Івано-Франківська подобається готувати фруктові десерти. Також він полюбляє м'ясо. Якось вирішив проекспериментувати. Приготував декілька фруктових соусів і подав друзям на свята із м'ясом. Успіх був шаленим. Тепер готує їх щотижня для дружини. А товариш-ресторатор із Яремчі запровадив його соуси у меню свого закладу.
"Фруктові соуси не новинка. Вони поширені у Європі. Варто лише трішки пофантазувати й не боятися, що продукти будуть несумісними. Такі соуси мають незвичне забарвлення й додають м'ясу специфічного смаку", - каже Богдан.
На замовлення дружини найчастіше готує малиновий соус.
Бере 100 г мороженої малини й варить у 100 грамах червоного сухого вина. Додає столову ложку цукру й доводить до кипіння. Випаровує до половини.
Щоб у соусі не було зерняток, малину протирає через дрібне сито. Подає гарячим до телятини. Але каже, найпікантніше подавати до перепілок і дичини. Соус на смак кисло-солодкий і має темно-гранатовий колір.
Можна додати кубик масла. Але тоді соус втратить блиск і маитиме матовий відтінок.
Робить також кислий апельсиновий соус.
100 грамів апельсинового соку, найкраще, коли це фреш, перемішує з нарізаною дрібною соломкою апельсиновою цедрою / 10-15 грам/ на невеликому вогні випаровує до половини.
Додає 30г вершків, бажано 30 процентної жирності. В кінці можна додади дрібно нарізану свіжу м'яту. Соусницю прикрашає скибкою апельсина чи листочком м'яти.
Подає до білої риби або фуа гра.
Пікантний соус підходить до будь-якого м'яса.
Треба лише кубиками порізати ківі й консервований ананас. Все це перемішати з французькою гірчицею.
Коментарі