вівторок, 13 серпня 2019 01:35

Чому сир може бути небезпечним - 6 страшних фактів

Попри те, що сир часто рекомендують до вживання при багатьох розладах здоров'я, однак назвати його однозначно корисним не можна. Чому ж варто скоротити споживання цього продукту до мінімуму, якщо ви дбаєте про якість свого життя.

В сирі містяться опіати

 

У світі існує чимало людей, які залежні від сиру. Дослідники виявили в зразках коров'ячого молока сліди хімічної речовини, що дуже схожа на морфін. Пызныше виявили, що цей наркотик, який належить до опіатів і викликає швидке звикання, міститься не тільки в коров'ячому молоці, але і в людському. І хоча концентрація морфіну вкрай мала, її досить, щоб викликати у людини певну залежність. Подальші дослідження виявили і інші наркотичні речовини у молочних продуктах - певний протеїн (казеїн), який у процесі травлення перетворюється в цілий набір опіатів, які отримали назву казоморфинів. Найбільшу концентрацію останніх можна виявити саме в сирі: на 30 р сиру припадає приблизно 5 г казеїну. Тому сирна залежність - це не примхи гурмана, а звичайна біохімія.

Сир може містити сліди інфекції

Корови, які вирощуються для молочної промисловості, виробляють молоко більш низької якості, ніж свійські тварини. Причиною є гормони і антибіотики, якими накачують тварин для збільшення продуктивності молока. Через подібну хімію у корів розвиваються різні запальні процеси (гіперінфекциї, що не піддаються лікуванню антибіотиками, а, навпаки, викликані втратою чутливості до антибіотиків), найчастіше пов'язані з сечостатевою системою. Тому молоко, зібране від таких корів може містити домішки не тільки ліків, якими годували тварин, але і сліди інфекції, що розвинулися за час "роботи" тварини. Для людини це може загрожувати захворюваннями серця, діабетом, раком і багатьма іншими захворювання.

Сир викликає ожиріння, захворювання серця, діабет

Сир належить до висококалорійних продуктів: до 70% він складається з насичених ("поганих") жирів. Як і інші продукти тваринного походження, він також містить високий відсоток "поганого" холестерину. Тому вживання сиру у великих кількостях може стати причиною виникнення діабету, захворювань серця і судин, а також послужити поштовхом до розвитку ожиріння, особливо у дітей.

Сир містить травний фермент тварин

 

Для виготовлення багатьох сирів у виробництві використовується телячий сичуговий фермент ренін, який представляє з себе висушену і оброблену частину шлунку жуйної тварини. Цей фермент необхідний для заквашування молока. До речі, наші шлунки також виробляють цей фермент. І якщо нестачі в даному ферменті у вас немає, то додаткове його споживання може призвести до збоїв в роботі шлунка (появи синдрому ледачого шлунка). Найнеприємніше в цьому моменті те, що найчастіше реннин можна виявити і в веганських сирах, що суперечить самій суті таких продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли молоко стає "небезпечним": міфи і правда про лактозу

Сир може стати причиною патології плоду

Існує ряд різновидів сирів, що містять бактерії, здатні викликати лістеріоз, інфекційну хворобу з високим рівнем летальності. Особливо захворювання небезпечне для вагітних жінок, оскільки може стати причиною різних патологій плоду, в тому числі мертвонародження.

Сир викликає хвороби нирок

Попри істотну користь сиру, що багатий на різні вітаміни, а також пантотенову кислоту, яка сприятливо впливає на нервову систему і допомагає боротися зі стресом, його шкода в деяких випадках може перевищувати всі позитивні сторони. Так, деякі види сиру багаті на натрій, який може призводити до порушень функції нирок, а також проблем із сечостатевою системою. Сир, зокрема "Російський", може мати сечогінний ефект, підсилювати симптоми пієлонефриту або сечокам'яної хвороби.

Рекомендована норма споживання сиру – 200 грамів у тиждень. Саме така кількість є безпечною для людини.

Не варто їсти сир на ніч. Сир, як і інші молочні продукти, вимагають особливих зусиль і умов для перетравлення. Швидше за все, продукт не встигне повністю переробитися до того, як ви ляжете спати, а значить, може почати бродити у шлунку, ставши причиною поганого сну і втоми на ранок.

Найкраще сир є до 12 години дня, коли шлунок може впоратися з будь-якою їжею. Так сир встигне повністю перетравитися і віддати нашому організму свої корисні властивості.

Сир потрібно їсти тільки свіжим, інакше існує високий ризик отруїтися.

Через високий вміст солі бринзу не рекомендується вживати при проблемах з нирками, захворюваннях органів кровообігу, хворобах печінки, підшлункової залози і жовчовивідних шляхів.

Плавлені сири частіше за інших викликають алергію, бо у великій кількості містять фосфатні добавки і різні типи шкідливих солей.

Зараз ви читаєте новину «Чому сир може бути небезпечним - 6 страшних фактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі