вівторок, 17 вересня 2024 10:35

Чому не можна вдруге розігрівати суп

Чому не можна вдруге розігрівати суп
Зварений у великій каструлі суп не можна повторно розігрівати Фото: pinterest

Заправні супи, борщі, розсольники можна готувати про запас, щоб їх скуштувати вдруге чи втретє.

Але супи з макаронними виробами й супи-пюре краще варити на одне приймання їжі.

Зварений у великій каструлі суп не можна повторно розігрівати. Він швидко псується. Причому цього правила потрібно дотримуватися для всіх супів без винятку - на м'ясному, рибному, курячому бульйонах, овочевих відварах, молоці.

Якщо немає можливості готувати суп на одне приймання їжі, то після приготування його слід швидко охолодити (це зручно зробити, помістивши каструлю в місткість більшого об'єму з холодною проточною водою) і поставити в холодильник. В міру потреби потрібну кількість супу слід перелити в невелику каструлю, розігріти і з'їсти, зазначили експерти.

Повторно розігріта їжа втрачає не тільки зовнішній вигляд: овочі, крупи, бобові розварюються, бульйон каламутніє, - а й стає небезпечною для нашого здоров'я.

Особливо небезпечним є зберігання супів у теплому стані протягом кількох годин, коли господині залишають каструлю з супом на плиті до повного його охолодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати у вересні з сезонних продуктів: шість простих рецептів

Бульйон із м'яса, птиці чи риби є чудовим живильним середовищем для мікроорганізмів, які в інтервалі температур від 5 до 65°С починають швидко розмножуватися.

Це вкрай небезпечна температура! Кожні 20 хвилин кількість мікроорганізмів збільшується вдвічі, тож через кілька годин зберігання супів у теплому вигляді ми ризикуємо отримати харчове отруєння.

Не слід думати, що в супах із квашеною капустою або огірками мікроорганізми не розвиваються, оскільки кисле середовище вбиває бактерії. Є екземпляри, стійкі й до кислого середовища, і до високих температур, і до відсутності повітря.

Курячі бульйони вважаються одними з основних перших страв. Дехто вважає, що вони допомагають вилікувати симптоми застуди. Наприклад, у Великій Британії вважають їх справжніми ліками від грипу. А в США курячий суп почав використовуватися для лікування симптомів застуди ще в XII столітті.

Такий суп живильний, тонізуючий, легко засвоюється, має приємну для організму консистенцію, яка не перевантажує його. Тому пити бульйони та супи як при застуді, так і після різних операцій потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Чому не можна вдруге розігрівати суп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі