понеділок, 18 січня 2021 12:59

Борщ: розкрили традиційний та оригінальний рецепт із чорносливом

Борщ - популярна перша страва, яка є невід'ємною частиною української кухні. В кожному регіоні готується по-різному. Хтось додає чорнослив, квашену капусту, або ж взагалі варить у мультиварці. Попри це основні інгредієнти незмінні: буряк, капуста, морква, картопля, цибуля та м'ясний бульйон - обов'язкова частина страви. Відмінно смакує із часником та пампушками.

Автор: gastronom.ru
  Готову страву присмачують сметаною.
Готову страву присмачують сметаною.

Класичний борщ

Інгредієнти:

вода - 1,5–2 л.

свинина або яловичина на кістці - 400 г.

буряк - 2 шт.

морква - 1 шт.

цибуля - 3 шт.

томатна паста - 2 ст. л.

соняшникова олія - 4-5 ст. л.

лимонна кислота - дрібка

капуста білокачанна свіжа - 300 г

картопля - 4 шт.

сіль, лавровий лист, зелень - за смаком.

сметана - 1 ст. л.

зелень - за смаком

Приготування:

Для бульйону налити в каструлю 1,5–2 літра води та викласти м'ясо. Готувати на середньому вогні близько години, доки м'ясо не почне відставати від кістки. Перед закипанням зняти піну. Для засмажки подрібнити очищені овочі: буряк - соломкою, моркву - на середню тертку, цибулю - кубиками. Обсмажити на розігрітій сковороді до готовності цибулю із морквою, потім всипати буряк. Для насиченого кольору буряк слід полити кількома краплями лимонного соку. Смажити овочі ще 5 хвилин й додати томатну пасту. Перемішати та залишити на газу ще на 5-7 хвилин. У готовий м'ясний бульйон всипати подрібнену кубиками картоплю та додати лавровий лист. Через 10-15 хвилин всипати нашатковану соломкою капусту та перемішати. Варити 5 хвилин та додати засмажку. Після закипання додати спеції та накрити кришкою. Готовий борщ настояти 15 хвилин. Подавати зі сметаною та подрібненим укропом чи петрушкою.

Борщ із чорносливом

Інгредієнти:

картопля - 4-5 шт.

буряк - 3-4 шт.

цибуля - 2 шт.

морква - 2 шт.

чорнослив -150-200 г

гриби - 50 г.

томатна паста - 4 ст. л.

олія - 2 ст. л.

оцет - 1 ст. л.

цукор - 1 ст. л.

вода - 1,5-2 л

зелень - за смаком

лавровий лист - 2 шт.

спеції - за смаком

сметана - для подачі

Приготування:

Гриби замочити у воді на годину, добре промити й відварити. Процідити та нарізати соломкою. Додати в бульйон нарізану кубиками картоплю. Після закипання влити томатну пасту. Обсмажити на сковороді нарізану кубиками цибулю протягом 3 хвилин. Додати натерту моркву та влити пів склянки води. Тушкувати 5 хвилин. Додати спеції та овочі в бульйон. Перед зняттям з вогню викладіть в каструлю гриби. Окремо відварити чорнослив та прибрати кісточки. Перед подачею додати в кожну порцію сметану та чорнослив.

Борщ у мультиварці

Інгредієнти:

вода 3-4 літра

свинина середньої жирності - 600 гр.

картопля - 5 шт.

капуста - 300 г,

овочі заморожені або свіжі - 300-400 гр.

цибуля - 1 шт.

морква - 1 шт.

буряк - 1 шт.

томатний сік - 1-1,5 склянки.

спеції: часник, кмин, сіль, перець, гвоздика - за смаком

Приготування:

Для бульйону відварити м'ясо протягом 1-1,5 годин не забуваючи періодично знімати пінку. Для засмажки обсмажити на сковороді подрібнену цибулю, моркву та буряк протягом 5 хвилин. Всипати обсмажені овочі до бульйону. Нарізати кубиками очищену картоплю й додати до бульйону. Влити все у мультиварку та додати капусту й спеції. Увімкнути мультиварку на режим "Суп" на 20-30 хвилин. Готову страву прикрасити зеленню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали топ-3 рецепти легких супів для схуднення

Солянка - ситний та пряний суп, який обожнюють чоловіки. Готується на м'ясному, або рибному бульйоні. Родзинка страви - солені огірки, які інколи замінюють квашеною капустою.

Зараз ви читаєте новину «Борщ: розкрили традиційний та оригінальний рецепт із чорносливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі