пʼятниця, 18 серпня 2023 18:45

Яблучний Спас: як спекти найпростішу шарлотку, яка тане у роті
7

19 серпня українці відзначають Преображення Господнє. Його ще називають Яблучним Спасом.

У цей день готують основну випічку - пироги з яблуками або шарлотку.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом шарлотки, яка тане у роті. Цей пиріг можна впізнати навіть із заплющеними очима.

"Варто лише один раз спробувати ароматний невагомий бісквіт із хрусткою скоринкою та ніжними розпеченими яблуками всередині, щоб він назавжди залишився в пам'яті", - каже Євген Клопотенко.

Яблука стали найпопулярнішою начинкою завдяки своїй поширеності та доступній ціні.

Для приготування шарлотки вибирайте тверді та соковиті яблука, тоді пиріг вийде максимально смачним. Такі яблука лишаються цільними та зберігають свою структуру, а не перетворюються в пюре всередині пирога, віддаючи йому зайву вологу.

Кількість цукру можете регулювати на власний смак. Якщо додасте більше, ніж зазначено в рецепті, отримаєте сухішу скоринку, яка трохи кришитиметься під час нарізання. Якщо ж ви не любите дуже солодку випічку, або маєте "медові" яблука ви можете зменшити кількість цукру на 40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська медова пахлава: тонкощі рецепту, про які треба знати

Урізноманітнити смак пирога допоможуть прянощі. Додайте трохи меленої кориці, імбиру, мускатного горіха чи цедру одного апельсина.

Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Інгредієнти

2-3 яблука

2 ст. л. апельсинового соку

5 яєць

200 г цукру

200 г борошна

20 г вершкового масла (для змащування форми)

10 г ванільного цукру

1 дрібка солі

Як приготувати

Почніть приготування пирога з начинки. Візьміть два-три яблука, помийте, очистьте від шкірки, видаліть насіння та плодоніжку. Наріжте на дрібні шматочки однакового розміру десь по 1,5-2 см. За бажанням можете не зрізати шкірку, якщо вона м'яка і легко жується.

Перекладіть яблука в глибоку миску та, щоб вони не потемніли, збризніть приблизно двома столовими ложками апельсинового соку. Якщо немає апельсинового, використовуйте лимонний, але трохи в меншій кількості, щоб не було надто кисло.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Додайте в яблука 5 г ванільного цукру та відставте. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Приготуйте тісто для шарлотки. Візьміть велику миску та вбийте в неї п'ять яєць. Додайте 200 г цукру, 5 г ванільного цукру та дрібку солі. Збийте міксером яйця з цукром, поки маса не побіліє і не збільшиться вдвічі.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Ніжно введіть 200 г просіяного борошна та перемішайте силіконовою лопаткою. Якщо ви змішуватиме в кухонній машині, об'єм яєць може впасти. Робіть це, доки борошно повністю не розчиниться в тісті. Тісто виходить текучим, але досить густим.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Візьміть форму для випікання діаметром 26 см. Це може бути буквально будь-яка зручна форма, але якщо ви переймаєтеся, щоб шарлотка не пристала, використайте роз'ємну.

Зробіть "французьку сорочку": форму змастіть 20 г вершкового масла та злегка посипте борошном. Потім переверніть форму і витрусіть зайве борошно. Якщо використовуєте розбірну форму для випікання, застеливши дно пергаментним папером, так само присипте її борошном. Викладіть тісто у форму та розрівняйте його лопаткою по всій площі.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Зверху на тісто рівномірним шаром викладіть яблука. У процесі випікання вони просядуть всередину, але це нормально. Випікайте шарлотку в духовці за температури 180 градусів 30 хв. в режимі конвекції.

Автор: klopotenko
  Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка
Найпростіший рецепт шарлотки від Клопотенка

Після приготування залиште пиріг остигати у формі, щоб бісквіт зберіг гарну форму. За бажанням посипте шарлотку цукровою пудрою, але робіть це тільки після повного остигання пирога, інакше вона розтане.

Багатьом подобається, коли до чаю можна взяти м'яку і апетитну булочку, яку тільки дістали з духовки. При цьому солодкий аромат, який розноситься по всьому будинку, робить атмосферу більш затишною та спокійною.

Треба знати не тільки рецепт смачного тіста, але й те, чим змащувати випічку перед тим, як відправляти в духовку, а інакше золотистої та гарної скоринки не вийде.

Деякі господині для глазурування використовують звичайну воду або змішують із цукром. Актуальний варіант з молоком та сметаною. Але є й інші способи одержання апетитної випічки.

Зараз ви читаєте новину «Яблучний Спас: як спекти найпростішу шарлотку, яка тане у роті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі